Slovenija
38 ogledov

Vozniki, pozor! Dars gre v akcijo, pričakujte zastoje

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Naslednji teden se bodo na odsekih primorske in gorenjske avtoceste začela obnovitvena dela. Na primorski avtocesti bo potekala obnova vozišča na odseku med Logatcem in Uncem, medtem ko bo na gorenjski avtocesti potekala obnova vozišča med priključkoma Jesenice - vzhod (Lipce) in Lesce, so sporočili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars).

"Vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore, vendar so dela nujno potrebna zaradi zagotovitve ustreznih prometnih in varnostnih lastnosti avtoceste," so zapisali na Darsu.

Na odseku Logatec-Unec bodo predvidoma do četrtka potekala pripravljalna dela v okviru načrtovane obsežne obnove nekaj več kot štirikilometrskega smernega vozišča proti Kopru in podpornih zidov med počivališčem Lom in Ivanjim Selom.

Ravno ko so naše ceste zapustile še zadnje skupine poletnih turistov, so delavci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zaradi zapor posameznih pasov bo do četrtka zmanjšana pretočnost prometa na tem delu avtoceste, občasno lahko pride tudi do zastojev, in sicer v smeri Ljubljane zlasti v torek in sredo predvidoma med 8. in 13. uro, proti Kopru pa predvsem v četrtek zjutraj predvidoma med šesto in osmo uro.

Promet bo potekal le po dveh pasovih

Poleg tega bo tudi v nočeh na sredo in četrtek med 19. in šest uro zjutraj promet proti Ljubljani zaradi postavljanja začasne jeklene ločilne ograje potekal zgolj po enem pasu.

Po zaključku postavitve zapore bo promet med izvedbo obnove vozišča bolj pretočen, saj bo od četrtka do predvidoma 10. novembra vseskozi potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri.

Obnova na odseku primorske avtoceste vključuje lokalne sanacije poškodovanega vozišča in nadgradnjo voziščne konstrukcije, zamenjavo varnostnih ograj, ureditev bankin in odvodnjavanja, izvedbo talne signalizacije ter sanacijo podvoza in podpornega zidu.

Izvajalec del je konzorcij CPG in CPK, pogodbena vrednost del brez davka na dodano vrednost znaša 2,89 milijona evrov, dela pa bodo predvidoma zaključena do 10. novembra.

Na Gorenjskem le po enem pasu v obe smeri

Na odseku gorenjske avtoceste med priključkoma Jesenice - vzhod (Lipce) in Lesce pa bo promet predvidoma od ponedeljka dalje potekal v razdalji približno petih kilometrov zgolj po enem pasu v obe smeri.

Delavci Darsa so se včeraj okoli pol devetih zvečer na začetku cestne zapore pre | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za ves promet bo v prvi fazi del, ki bo zaključena predvidoma do konca septembra, zaprt priključek Jesenice - vzhod proti Avstriji. Obvoz bo prek priključkov Lesce ali Jesenice - zahod. Zaprto bo tudi počivališče Lipce v smeri Avstrije.

Druga faza obnove bo trajala predvidoma 27 dni, zaprt pa bo priključek Lipce in počivališče Lipce v smeri proti Ljubljani, v zadnji tretji fazi pa bosta zaprta prehitevalna pasova na obnovljenem delu odseka Hrušica-Lipce. Obnova vključuje lokalne sanacije poškodovanega vozišča in preplastitev voziščne konstrukcije, sanacijo oz. zamenjavo obstoječe betonske varnostne ograje, ureditev bankin, izvedbo talne signalizacije ter sanacijo stika v osi podvoza Lipce.

Dela bo izvajala Gorenjska gradbena družba, vrednost pogodbe znaša 2,25 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, rok izvedbe pa je 55 dni. Oba projekta sta sofinancirana iz evropskih sredstev.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.