Slovenija
150 ogledov

Vozniki pozor: Jutri nove cene goriv

bencinska črpalka v Italiji - 2011-2012 Reuters
Bencin in dizel bosta od jutri dalje malenkost dražja.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 0,2 centa pri litru, nova cena je 1,207 evra za liter. Poln 50-litrski rezervoar bo deset centov dražji. 

Dizelsko gorivo se bo podražilo za 0,1 centa, nova cena bo znašala 1,099 evra za liter. Poln 50-litrski rezervoar bo pet centov dražji. 

Višje tudi cene surove nafte

Cene surove nafte so se v azijskem trgovanju danes nekoliko zvišale. Vlagatelji so optimistični, da bi se lahko članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in Rusije ta teden vendarle dogovorile za omejitev proizvodnje.

Naftno črpališče | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Po mnenju analitikov ni verjetno, da bi se članice kartela na srečanju v glavnem alžirskem mestu Alžir z drugimi proizvajalkami nafte, kot je Rusija, dogovorile o omejitvi proizvodnje. V javnost sicer prihajajo novice, da so Savdska Arabija, Iran in Katar optimistični glede srečanja, ki se začenja danes popoldne.

Zahodnoteksaška nafta z novembrsko dobavo se je podražila za 31 centov na 44,79 dolarja, nafta brent pa je pridobila 37 centov in se giblje pri 46,26 dolarja.

Odkar se je sredi leta 2014 začela na naftnem trgu pojavljati presežna ponudba, se cene nafte znižujejo. Februarja letos so se gibale okoli najnižjih ravni v zadnjih 13 letih.

Vlagatelji ob vsakem srečanju Opeca gojijo upe, da bi se največje proizvajalke nafte vendarle lahko dogovorile za omejitev proizvodnje, kar bi vzpodbudilo rast cen črnega zlata.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:08 27.september 2016.

    Bencin,cigareti,alkohol................vse to je begunski cent v končnih milijonih evrov ,ki jih plačamo državljani namesto,da bi denar namenili v bolnišnice !

  • Dare Dado 16:36 26.september 2016.

    banda lopovska