Svet
53 ogledov

Vozniki, pozor, toliko po novem skozi Nemčijo

Nemška avtocesta EPA
Nemška vlada je včeraj sprejela novi zakon o cestninah za osebna vozila na nemških avtocestah, pri čemer se niso ozirali na proteste sosednjih držav. Spremembe bodo namreč po žepu udarile predvsem tuje voznike.

Avstrija še naprej poudarja, da spremenjeni nemški zakon v včeraj sprejeti obliki diskriminira ostale državljane Evropske unije. "Računam na to, da bodo v Avstriji prišli k razumu. Nenazadnje tudi Avstrija že 20 let pobira pristojbine za uporabo svojih avtocest," je pri tem izpostavil nemški prometni minister Alexander Dobtindt in pri tem izpotavil, da ni ravno "evropsko", da Avstrija 20 let s strani tujcev zahteva, da sofinancirajo gradnjo in vzdrževanje svojih avtocest, pri čemer uvedbo podobnega sistema očitajo Nemčiji.

Nekateri domači vozniki celo manj obremenjeni

Danes sprejeta rešitev upošteva kompromis, ki ga je nemški minister za promet Alexander Dobrindt dosegel z Evropsko komisijo. Bruselj bo tako dal zeleno luč za uvedbo cestnin, ki je predvidena leta 2019, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Za domače voznike avtomobilov ne prihajajo nove obremenitve. Kdor ima vozilo s posebej prijaznim motorjem euro 6, bo pod črto plačal celo manj kot doslej," je po poročanju STA dejal Dobrindt.

Vsi nemški lastniki avtomobilov bodo plačali letno cestnino, ki bo v povprečju stala 67 evrov, a največ 130 evrov. Za vozila z bencinskimi motorji bo cena nižja kot za tista z dizelskimi. V zameno za plačilo cestnine pa bodo razbremenjeni plačila davka na motorna vozila, pri čemer bo za vozila s posebej okolju prijaznimi motorji znižanje davka celo večje od plačane cestnine.

Vinjeta za 10 dni 2,5 do 25 evrov

Za voznike iz tujine so poleg letne cestnine predvidene tudi kratkotrajne vinjete: za desetdnevno bo treba odšteti 2,50, štiri, osem, 14, 20 ali 25 evrov, za dvomesečno pa sedem, 11, 18, 30, 40 ali 50 evrov. Vlada je torej za desetdnevno vinjeto sprejela rešitev s šestimi različnimi cenami in ne le tremi, kot je načrtovala sprva. Z novimi pravili morata soglašati še oba domova nemškega parlamenta.

Dobrindt pričakuje, da bo Nemčija uvedla cestnine za osebna vozila leta 2019. Po odštetju stroškov naj bi se z njimi vsako leto zbralo 524 milijonov evrov, ki jih bodo namenili za investicije v cestno infrastrukturo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zmago 09:34 27.januar 2017.

    "Slovenija v zavezništvo proti diskriminatornim nemškim cestninam" ???? WTFKdo je tu diskriminatoren ??? Švaba ??;..... kamor koli gre, plača cestnino,............ a drugi bi se pa po njihovih fijakali kar zastonj ???Jasno je da tisti, ki imajo švabske registrske ...prikaži veče tablice, da so plačali cestnino očitno tudi za AC ne pa tako kot pri nas za, ............. ne moreš verjet, cestnina za ŽELEZNICE ???? ;-\ ceste pa v Q.rAC.Pol pa k'r neko zavezništvo ??? za WTF

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:35 26.januar 2017.

    Fak,kako je grda.