Avto
18 ogledov

Ko se ljubeča mati prelevi v agresivno

Agresivna vožnja Shutterstock
Kljub krvavemu koncu tedna na slovenskih cestah je letošnja statistika še spodbudna. A psihologi opozarjajo, da so zadnji dnevi leta za voznike zelo stresni in da se agresivnost za volanom izrazito poveča.

Letos je do vključno danes (upoštevani sta hudi nesreči prek vikenda in včerajšnja nesreča, v kateri je umrl 17-letnik) na slovenskih cestah umrlo 116 ljudi, lani v istem obdobju pa 129. To pomeni, da je po deležu nesreč z najhujšimi posledicami pri nas v golem statističnem oziru opazno desetodstotno izboljšanje varnosti. Razmeroma ugoden je tudi podatek o nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. Kot je sporočil Drago Menegalija s policije, se je do novembra letos huje poškodovalo 591 ljudi, lani v prvih 11 mesecih pa 767 oziroma 22 odstotkov več. 

Slovenija tako počasi sledi cilju, po katerem naj bi se iz države, ki je bila po prometni varnosti še nekaj let nazaj na začelju, prelevila v eno od varnejših evropskih držav. Tako resolucija o varnosti v prometu predvideva, da naj bi leta 2022 na cestah ne umrlo več kot 20 ljudi na milijon prebivalcev. Lani jih je na milijon umrlo 59, še leta 2010 pa 67. Pri doseganju cilja naj bi bilo bistveno zmanjšanje števila nesreč, ki se zgodijo zaradi prevelike hitrosti, saj naj bi se delež tovrstnih nesreč zmanjšal za vsaj 50 odstotkov, predvidevajo na papir zapisane napovedi. A država trenutno zelo malo naredi za varnost, spomnimo le na peripetije glede ponarejenih izpitov in potrdilih ali pa na drastično zmanjšanje sredstev za vzdrževanje cest. Niti država niti zavarovalnice pa ne cenijo dovolj niti varnejših avtomobilih, o čemer si lahko več preberete jutri.

Študija: čas pred božičem zelo nevaren

Študija iz ZDA nakazuje, da se vozniki na cestah zadnje dni leta vedejo še posebno tvegano. Tako je po pisanju Washington Posta kar tretjina sodelujočih v raziskavi navedla, da se med predprazničnim stresnim obdobjem na cesti vedejo agresivneje.

Ameriška študija namreč ugotavlja, da se verjetno tudi zaradi nakupovalne mrzlice in vsesplošnega hitenja precej poveča število nesreč na cestah. "Pritisk praznikov, da je na vsak način treba nekaj najti in za to potovati čez vse mesto, je lahko za voznike zelo stresen," pravi eden od avtorjev študije David Brown z Univerze v Alabami. "Voznikov um je te dni vsepovsod drugod, le na cesti ne, zato je lahko v vsakodnevnem prometu veliko več izsiljevanj in nepazljivosti."

"Ljudje so nagnjeni k temu, da vozijo agresivneje, ko so pod stresom, zato je povsem logično, da se to dogaja pred prazniki," pa pravi Jonathan Adkins z ameriškega vladnega urada za varnost v prometu. Študija zanimivo ugotavlja, da so za agresivno vožnjo v tem času še posebno dovzetni starši in vsi, ki so mlajši od 49 let. 

Drago Menegalija sicer s slovenskega stališča meni, da je težko govoriti o tem času leta kot o najnevarnejšem, saj je vsaj število najtežjih nesreč v zadnjih letih precej nihalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.