Avto
21 ogledov

V avtomobilih nam utegne biti vse bolj slabo

Mercedesov koncept samo vozečega avtomobila Mercedes-Benz AG
Na Univerzi v Michiganu so naredili raziskavo, kakšne posledice lahko prinesejo samo vozeči avtomobili. Glavne ugotovitve so povečanje tveganja potovalne slabosti.

Leta 1993 je proizvajalec video igric Sega na sejmu potrošništva v Las Vegasu kot revolucionarno predstavil naglavno napravo in slušalke za virtualno resničnost. Uporabniki so bili navdušeni, a se je  izkazalo, da povzroča slabost in glavobole, zato so jo kmalu umaknili iz prodaje.

Poročilo raziskave, ki sta jo vodila Michael Sivak in Brandon Schoettie iz Raziskovalnega inštituta za transport v okviru Michiganske Univerze, je pokazala podoben rezultate s samo vozečimi avtomobili. V raziskavi je sodelovalo več kot 3.200 odraslih oseb iz ZDA, Japonske, Kitajske, Indije, Avstralije in Velike Britanije.

Trije vzroki za slabost

Sivak in Schoettieja sta med možnimi odgovori, zakaj nam bo v samo vozečih avtomobilih slabo, zapisala, da zato, ker so trije glavni dejavniki, ki povzročajo slabost - nezmožnost predvidevanja smeri gibanja, pomanjkanje nadzora nad smerjo gibanja in zato, ker so čutila prilagojena na zbiranje podatkov iz okolja, ki je bolj ali manj nepremično.

Raziskovalca je zanimalo, kaj bi ljudje počeli v samo vozečem vozilu v času vožnje. Več kot tretjina Američanov je odgovorila, da bi brali, se dopisovali, delali, gledali filme ali igrali video igrice, isto bi počelo 50 odstotkov Indijcev, 26 do 30 odstotkov Japoncev, Avstralcev, Kitajcev in Britancev.

Raziskovalca sta glede na zbrane podatke mnenja, da bi med šest in 12 odstotki Američanov čutilo resno slabost med vožnjo. Odstotek je razmeroma majhen tudi zato, ker je kar 60 odstotkov Američanov odgovorilo, da bi med vožnjo v samo vozečem avtomobilu spali, prav spanje pa ne povzroča potovalne slabosti in podobnih težav.

Večja okna in sedeži obrnjeni drug proti drugemu

Avtorja raziskave pravita, da ju zbrani podatki niso presenetili. Mnenja sta, da lahko proizvajalci vozil sam pripomorejo k zmanjšanju težav povezanimi s potovalnimi slabostmi. To lahko storijo z vgradnjo večjih stekel na vozila in pravilno razporeditvijo sedežev, ki bo omogočala čim boljše vizualno polje potnikov. Najbolje je, da so potniki z obrazi obrnjeni eden proti drugemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.