Avto
334 ogledov

Kako z živalmi na avtobus, vlak ali letalo

Pes za volanom Poslal bralec
Če s hišnimi ljubljenčki potujete na dopust, uredite vso potrebno dokumentacijo in poskrbite za njihovo varnost na poti, v teh vročih dneh pa je treba biti še posebno pozoren, da žival ni izpostavljena vročini.

Naša zakonodaja le skopo opredeljuje, kako je treba domače ljubljenčke zavarovati med vožnjo. Le zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti domače živali, ki jih prevažamo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali pa dodatno predvideva, da mora biti hišna žival pri prevozu zavarovana pred padcem ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.

STA piše, da policija, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter razne organizacije, ki delujejo na področju prometa, vedno znova opozarjajo, da se je na daljšo pot primerno pripraviti in pri tem misliti tudi na žival, ki potuje z nami. To je pomembno predvsem zaradi morebitnih zastojev in posledičnega izpostavljanja vročini. Priporočljivo je s seboj imeti tudi "prtljago" hišnega ljubljenčka, kamor nedvomno spadata voda in posoda za pitje.

Psom prijazen salon, Opel | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv


Ponovno velja spomniti tudi, da v toplem vremenu živali ni dovoljeno puščati v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oz. hlajenje. Žival namreč lahko prizadene v nekaterih primerih usoden vročinski udar.

Ni določeno, kje v vozilu naj se žival prevaža

Kje v vozilu naj se žival prevaža, zakonsko ni določeno. Je pa Avto-moto zveza Slovenije pred leti s partnerskimi klubi opravila preizkusni trk avtomobila, v katerega so postavili pasjo lutko, zaščiteno z različnimi zaščitnimi sredstvi.

Kot ugotavljajo, so majhni psi (ali mačke) najbolje zaščiteni, če so v zaščitni kletki, ki je položena na prostor za noge ob zadnjih sedežih. Večji psi so najbolje zaščiteni, če so v kletki v prtljažniku, ki je od potniške kabine ločen z dodatno zaščitno mrežo.

Zakonodaja EU za prehode meja obvezne potne liste predpisuje za pse, mačke in bele dihurje. Dokument mora izkazovati podatke o cepljenju proti steklini, žival pa mora biti označena z mikročipom ali jasno čitljivo tetovirno številko, ki je bila vtetovirana pred 3. julijem 2011, piše na spletni strani uprave.

Zahteve potovanja ostalih domačih ljubljenčkov med državami članicami niso usklajene, zato je treba upoštevati nacionalno zakonodajo posamezne države članice.

pes avto | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V letalu živali v prostor za tovor

Avtobusni prevozniki imajo različna pravila za prevoz hišnih ljubljenčkov. Nekateri dovolijo le prevoz manjših v ročni prtljagi ali kletki, nekateri pa tudi večjim psom, a ti morajo imeti nagobčnik. Tudi zaračunavanje prevoza ni poenoteno.

Potniki na vlakih Slovenskih železnic lahko brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare, ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju.

Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na povodcu ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za drugi razred.

Domačega ljubljenčka je mogoče vzeti tudi na letalo. Pri domačem letalskem prevozniku Adria Airways poskrbijo za prevoz mačk in psov, pa tudi ptic. Ptice morajo v prostor za tovor, mačke in psi do osmih kilogramov pa so lahko pri svojih lastnikih, vendar v kletki. Težji hišni ljubljenčki morajo prav tako v primerni kletki potovati v prtljažnem prostoru.

Komentarjev 6
  • francl12 11:54 21.julij 2015.

    jaz sem pa prepričan da je slikal voznik!!!! sovoznik bi slikal bližje vrat!!!ne tvezi če nisi prepričan!

  • Cookie 15:04 20.julij 2015.

    nace84, predno pljuvaš po vsem in po vseh, raje dobro poglej fotografijo. Če bi bolje pogledal, bi videl, da je posneta iz sovoznikovega mesta... nihče nima tako dolge roke, da bi se stegnil prek cele širine manjšega dostavnika ( po ...prikaži večpo ogledalih sodeč, je bralčev avto namrec peugeot partner ..ali pa sesterski citroen berlingo .. in to je precej široko vozilo )

  • zoro.bobi 14:36 20.julij 2015.

    Bolje bi ti bilo, če bi imela v naročju tvojo glavo...pa mini krilo.