Svet
86 ogledov

"Vrag je odnesel šalo, Slovenci so se spravili nad Hrvate"

Rovinj Profimedias
Hrvaški prometni strokovnjak Željko Marušić je prepričan, da Slovenija s svojo politiko nadzora na meji s Hrvaško namerno škodi hrvaškemu turizmu.

"Ko je v igri težka bolezen, se je potrebno odzvati odgovorno in strokovno," je zapisal. "Postaviti je treba dobro diagnozo in takoj začeti intenzivno zdravljenje. (...) Potrebni sta strokovnost in odgovornost ter skrajno nezaželeni in nevarni diletantstvo in neodgovornost". 

PREBERITE ŠE: 

Zakaj na mejo ne pošljejo več policistov?

Še praznikov ni, pa že čakajo

Odstop od sistematičnega nadzora ne pomeni, da ne bo kolon

Dodaja da se odgovorni v hrvaški vladi obnašajo neodgovorno in diletantsko. Prepričan je, da najava slovenske strani, da bo poostreno izvajala nadzor na meji s Hrvaško pomeni namerno povzročanje kaosa v škodo hrvaškemu turizmu.

Namerno povzročanje škode

Poudarja, da namerava slovenska stran z diskrecijsko pravico ocenjevati, kaj je gneča in kaj ni, ustvarjati nepregledne kolone in neugodne izkušnje za turiste, kar je, kot pravi le "metastaza" hrvaškega odnosa s Slovenijo. "Primarni, zločesni tumor je," pravi, "v Piranskem zalivu in navedena igra le poskus pritiska na hrvaško stran."

Obrežje | Avtor: Barbara Barbič Barbara Barbič

Prepričan je, da bi morala Hrvaška prižgati alarm, da ne bi ogrozila turistične sezone, saj je "vrag vzel šalo". "Problematiko Piranskega zaliva je potrebno potegniti izpod tepiha," pravi, "jo postaviti na tepih in jo začeti strokovno in odgovorno reševati."

Cerar v pogovoru s Plenkovićem

Premier Miro Cerar je po navedbah STA popoldne v pogovoru s hrvaškim kolegom Andrej Plenkovićem spomnil, da je Slovenija kot varuhinja schengenske meje dolžna zagotavljati ustrezen nadzor meje. "To bomo pričakovali tudi od Hrvaške, ko bo postala članica schengenskega prostora," je povedal Cerar.

Poudaril je, da si v danem okviru mednarodnih zavez Slovenija aktivno prizadeva za maksimalen pretok prehoda meje s Hrvaško ob ključnem zagotavljanju varnosti slovenskih državljanov in celotnega schengenskega prostora.

Dodal je, da dobro razume težave potnikov, ki so v teh prazničnih dnevih tudi na daljši poti. Zato je Slovenija v sredo Evropski komisiji poslala notifikacijo, po kateri bo uveljavila možnost ciljno usmerjenega preverjanja ob hkratnem zagotavljanju varnosti takoj, ko bodo kolone na mejnih prehodih prekomerne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • cogocogo 11:57 15.april 2017.

    poserjem se na tvojo poslovnost a ne zasluzis za avijonsko karto do zagreba si tako skrt ali tako beden poslovnez ,,in ce bi to res bil ne bi visel tule na speltu ,,daj spelji se nekam ,,sigurno si poslovno na ...prikaži več poslovno na socijalni pomoci

  • VonLiegenStuhl 09:27 15.april 2017.

    Če bi bil ti res tak podjetnik, kot praviš da si, nebi hodil hrvatarjem na oddih, kot naši slovenčki, apak na kaj bolj prestižnega, ter tja potoval z letalom in ne avtom. Vsaj jaz tako delam in nisem nikakršen velik ...prikaži več podjetnik. Sicer pa je pravilno, da se mejo nadzira popolno ne glede na zastoje. Sčasoma se bodo vsi na to navadili in ne bo nikomur mar za take novice.

  • wolf.ata 20:52 14.april 2017.

    spet pravocirajo tile hrčki,kar sredi Piranskega zaliva delajo školjčišča in z žegnom Zagreba,ki je kot dala koncesijo na njihovem morju itd.,pa spet bi bil čas,da malo naši specijalci sprobajo opremo,banda hrvaška,zapret mejo,pa eno linco-male vratce samo za kak prehod tu ...prikaži več pa tam,mater jim jeb.. mamico