101008 ogledov

Vreme: Arso izdal oranžno opozorilo, v teh krajih bo najhuje

dež veter naliv Profimedia
Agencija za okolje je izdala vremensko opozorilo za četrtek popoldne, zvečer in prvi del noči na petek. Takšno vreme lahko pričakujemo v naslednjih dneh.

"V četrtek popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek se bodo predvsem v zahodni Sloveniji pojavljali močni nalivi," opozarja Agencija RS za okolje. Oranžno opozorilo je izdano zaradi padavin, medtem ko za severozahod in jugozahod države velja tudi rumeno opozorilo zaradi neviht. Na jugozahodu zna težave povzročati tudi veter. Za preostale dele države omenjena dva dneva velja rumeno opozorilo. Za osrednjo Slovenijo velja rumeno opozorilo zaradi padavin in neviht, za preostali del države pa zaradi neviht. 

oranžno vremensko opozorilo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Napoved se je za severni del Sloveniji izboljšala. Glavnina padavin bo na italijanski strani, v Furlaniji - Julijski krajini in na zahodu Slovenije. V današnjem popoldnevu se bodo padavine v obliki ploh in neviht pojavljale na zahodu ter se postopoma širile proti vzhodu države (proženje od J-S,SZ). Bolj pestro dogajanje pričakujemo jutri, ko bo verjetnost za razvoj neviht (tudi močnejših) večja," pravijo pri Neurje.si. "V nekaterih italijanskih pokrajinah bo zaradi močnih padavin verjetnost hudourniških poplav."

Danes čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C. 

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, lahko se bodo pojavljale tudi nevihte. V zahodnih krajih bodo padavine pogostejše in močnejše. Pihal bo veter vzhodnih smeri, ob morju se bo zvečer okrepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 °C, ob morju okoli 22 °C.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

V noči na petek se bo dež okrepil in do jutra povečini ponehal. V petek se bo nato delno zjasnilo. V hribovitem svetu zahodne Slovenije še lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo jugozahodni veter, o obetih pravijo na agenciji za okolje. 

"V soboto in sprva tudi v nedeljo kaže na več sonca in manjšo verjetnost za padavine. V nedeljo popoldne in v ponedeljek bo ob prehodu šibke vremenske fronte spet več oblačnosti. Nastale bodo plohe in nevihte. Od torka do četrtka se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s pogostimi plohami in nevihtami. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa okoli 20 °C," dodajajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 15:12 15.maj 2024.

    Andrija...Sanacija je v velikem delu zaključena, če te res zanima, kar pa dvomim https://poplave2023.evode.si/

  • andrija 14:41 15.maj 2024.

    spet bojo poplave in plazovi.kaj pa sanacija lanskih?