Slovenija
84 ogledov

Sneg povzročil težave, ne hodite v parke

sneg
1/15
Žurnal24 main
Ponekod je do jutra zapadlo tudi do petnajst centimetrov snega. Sneg povzroča številne nevšečnosti. Zadrževanje v parkih je lahko nevarno.

Sneženje, ki je državo zajelo že v sredo popoldne, se je tekom noči nadaljevalo. Do jutra je tako ponekod zapadlo tudi do 25 centimetrov snega. Največ so ga namerili na Gorenjskem in Koroškem.

Sneg lomil veje in podiral drevesa

Pod težo snega so se podirala drevesa in lomile veje, kar pa je povzročilo tudi prekinitve električnih vodov. Na območju Elektra Celje je brez elektrike še 1762 odjemalcev. Na območju Elektra Ljubljana je prekinjena dobava električne energije še približno 1500 odjemalcem, in sicer največ na območju nadzorništva Domžale. 

Po podatkih republiškega centra za obveščanje je posebej dolg seznam podrtih dreves in polomljenih vej za Štajersko, Gorenjsko in Koroško. Veliko težav so imeli na Celjskem in Mariborskem ter na širših območjih Kranja in Slovenj Gradca, pa tudi v Ljubljani. Padla drevesa in veje so povzročile zapore regionalnih in lokalnih cest.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) so ceste trenutno normalno prevozne. Na nekaterih odsekih cest in površinah za pešce promet ovirajo polomljene veje na cestiščih, ki pa jih ekipe že odstranjujejo, so na občini zapisali na svoji spletni strani.

Na terenu je po njihovih navedbah več kot 100 Snaginih delavcev, ki v sodelovanju z ekipami podjetja Tisa odstranjujejo drevje in čistijo javne površine. Pri odstranjevanju posledic sneženja sodelujejo tudi člani prostovoljnih gasilskih društev in Gasilske brigade Ljubljana. Opozorili so, da meščani lahko polomljeno vejevje tudi sami odpeljejo v zbirna centra Barje in Povšetova.

V Mariboru so zaprli parke. Nekatere veje so bile namreč visoko v krošnjah polomljene, kar je predstavljalo nevarnost za sprehajalce, so zapisali v Snagi. Zadrževanje pod krošnjami je v takšnih okoliščinah smrtno nevarno, so opozorili. Občani naj nevarnosti ne podcenjujejo in naj ne hodijo v parke, so pozvali.

Nimajo še podatkov o finančni škodi

V gozdovih so prizadeti predvsem listavci do nadmorske višine 700 metrov, v osrednji in severni Sloveniji pa je poškodovano tudi drevje v nižinah. Večinoma gre za poškodbe posamičnih dreves, zlasti ob gozdnem robu in prometnicah, kjer ima drevje asimetrične krošnje. 

Zaradi poškodovanih dreves ob prometnicah bo precej dela z odpiranjem gozdnih cest, ocena finančne škode pa bo možna v prihodnjih dneh, ko bodo zbrali več informacij o obsegu omenjenih poškodb, so pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije. 

Snežilo junija

Agencija RS za okolje (Arso) je leta 1974 zabeležila sneg 10. junija, ko so ga dočakali v naselju Nomenj v Bohinjski dolini. Leta 1988 je snežilo 24. aprila, leta 1907 pa so 29. aprila zjutraj v Bohinjski Bistrici in Sodražici pri Ribnici namerili snežno odejo, ki je bila visoka kar 40 centimetrov. 

Kot kažejo podatki iz preteklosti, snežinke maja niso nekaj povsem novega. Leta 1985 so 3. maja namerili 42 centimetrov visoko odejo v Jeronimu nad Nazarjami. Po podatkih Arsa pa kljub temu letos maja snežink ne pričakujejo. 

spin podrto drevje | Avtor: PrtScr SPIN PrtScr SPIN

  

Jutri zjutraj pod ničlo

Danes bo pretežno oblačno, v severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno še rahle padavine. Predvsem na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem bo sprva še rahlo snežilo, nato se bo meja sneženja dvigala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12, na Primorskem do 15 stopinj C. V gorah ostaja velika nevarnost snežnih plazov.

Jutri dopoldne bo v jugovzhodni Sloveniji občasno deževalo, na zahodu bo delno jasno, drugje pa zmerno do pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 5, v alpskih dolinah okoli -5, na Primorskem do 8 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 8 in 12 stopinjami, na Primorskem do 17 stopinj. V soboto bo še naprej spremenljivo oblačno, popoldne bodo možne krajevne plohe. V nedeljo bo oblačno, občasno bo deževalo. 

 

Ste se tudi vi zbudili v zasneženo jutro? Fotografije lahko delite z nami prek spodnjega obrazca. 

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 16:05 28.april 2016.

    PROMETNI IN VREMENSKI KOLAPS :http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/194664/prometni-in-vremenski-kolaps-ii