Slovenija
22 ogledov

Vreme zahtevalo dodatne žrtve

Sneg v Grčiji EPA
Izjemno mrzel val vremena nad Evropo sicer nekoliko popušča, zdaj je večja težava v debeli snežni odeji. Število smrtnih žrtev zaradi vremena v letošnji zimi narašča.

O novih smrtnih žrtvah poročajo iz Poljske, kjer je od novembra lani umrlo že 71 ljudi, o žrtvah poročajo tudi iz BiH, Srbije in Romunije. Številni reševalci so na delu tudi v Grčiji, kjer so nekateri otoki že dva dni odrezani od sveta.

Sneg je na debelo pobelil mestno središče in tudi znamenito akropolo, zaradi česar so bile zaprte vse tamkajšnje šole. Zaradi močnega sneženja so bile nekatere grške vasi, pa tudi otoki, odrezani od sveta. Ponekod ni oskrbe z elektriko, posledično pa niti ogrevanja in vode, ki jo črpajo s pomočjo električne energije. Na otoku Euboea v Egejskem morju je snežna odeja tudi ponekod na obali debela kar do tri metre, poroča STA.

Reševalci so se do ljudi prebijali tudi s helikopterji; na spletu je zaokrožil posnetek enega takšnih reševanj.

Hrvaška: Rdeči alarm, v nižinah pričakujejo 40 cm snega

Na sosednjem Hrvaškem so medtem vremenoslovci izdali rdeči alarm. Skozi dan bo dež zamenjal sneg, ki naj bi ga zapadlo tudi do 40 centimetrov. Sneženje pričakujejo tudi ponekod ob morju. Hrvaški vremenoslovci pričakujejo, da se bo za vikend vreme nekoliko umirilo, nekaj snega bi lahko zapadlo še jutri.

V svojih napovedih omenjajo novo ohladitev, temperature naj bi se prihodnji teden zopet spustile pod - 10 stopinj Celzija.

V Avstraliji ekstremna vročina

Medtem ko se Evropa sooča s hudo zimo, iz Avstralije poročajo o ekstremni vročini; temperature se pnejo nad 40 stopinj Celzija. Poletje "tam spodaj" je nastopilo zgodaj, že decembra so zabeležili neobičajne temperature. Oblasti so ljudem izdale priporočilo, da se izogibajo dejavnostim na prostem, tistim, ki ohladitev iščejo na kakšni izmed številnih avstralskih plaž opozarjajo, da se lahko soočajo z vrtoglavico in glavobolom.

Kot piše Guardian, bi temperature predvsem na vzhodni avstralski obali lahko dosegle tudi 46 stopinj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.