Svet
107 ogledov

Vrh voditeljev držav zaradi Nutelle in podobnih proizvodov

Napolitanke in nutella V. L.
Voditelji štirih srednjeevropskih držav se bodo prihdonji teden v Bratislavi sestali na sestanku, na katerem bodo pozvali Evropsko unijo, da sklene potrebne ukrepe zoper prehranske verige, ki revnejšim državam članicam prodajajo izdelke slabše kakovosti.

Slovaški premier Robert Fico je zpostavil, da bodo na sestanku prihodnji teden voditelji držav Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške pozvali Evropsko komisijo, da sprejme ukrepe proti takšni praksi, ki "ponižuje in ustvarja dve kategoriji ljudi".

Kot smo že poročali, različne zveze za zaščito potrošnikov in tudi že nekatere vlade so začele z glasnimi opozorili, da nekateri proizvajalci hrane uporabljajo cenejše sestavine izdelkov, namenjenih za prodajo v državah srednje in vzhodne Evrope v primerjavi s tistimi, ki so namenjeni za prodajo v Nemčiji in Avstriji. Takšna praksa je v Evropski uniji trenutno dovoljena.

"Nočemo biti evropska kanta za smeti"

Slovaško kmetijsko ministrstvo je prejšnji teden predstavilo laboratorijske teste, ki dokazujejo, da se kar polovica proizvodov, kupljenih v Bratislavi, razlikuje po okusu, izgledu in sestavi od istih proizvodov, kupljenih v dveh avstrijskih mestih tik ob meji.

Češki kmetijski minister Marian Jurečka je pri tem izpostavil, da so ljudje siti tega, da so "kanta za smeti Evrope", medtem ko je predstavnik kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana dvojna merila glede kakovosti označil za "največji škandal".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • Avatar Džoser
    Džoser 15:33 24.februar 2017.

    Upam,da članek bere kdo iz naše Zveze potrošnikov.Že pred časom sem jih spraševal ravno o kvaliteti Nutelle,ki sem jo opazil pri hčeri,ki Nutello kupuje v Italiji in tisto,ki sem jo jaz kupil v prodajalni Mercatorja in je bila iz Poljske. ...prikaži več Pa somi zatrdili,da ni nobene razlike.Hvala za take resnične podatke, ki jih član dobi za letno članarino,ki je skoraj 100 evrov.

  • McClain 12:44 24.februar 2017.

    no vidite, pa je imel ataturk prav da smo prvo in drugo razredni hahahahaha

  • Zmago 11:50 24.februar 2017.

    Tako, tako, sem videl oni dan g.Arjavca kako je bil ves navdušen in ponosen, ko sta se s srbskim kolegom "dajala" a je Magnifico srbski ali slovenski ;-))