Slovenija
99 ogledov

Vrhničani: "Zakaj ne dobimo pravih informacij?"

Kemis Anže Petkovšek
Po požaru na Vrhniki so tamkajšnji prebivalci nezadovoljni z obveščanjem, odprta so še številna vprašanja. Občinski svetniki so želeli razpravo o tem na občinski seji, a je župan točko premaknil na naslednjo, ki bo predvidoma na sporedu ta teden. Domačine je predvsem strah.

Vrhničane po nedavnem požaru v podjetju za predelavo kemijskih odpadkov Kemis skrbi. Strah jih je, zahtevajo odgovore. Z obveščanjem so bili razočarani že ob samem izbruhu požara. "Medtem ko je iz tovarne v zrak bruhal ogenj, ko smo poslušali številne detonacije in občutili pekoč občutek v grlih, nas več kot uro ni nihče uradno obvestil, kaj naj storimo," je za naš portal povedala domačinka Katarina Kohek. Informacije so si izmenjavali preko spletnih omrežij, iskali so jih v medijih.

V Sloveniji je sistem obveščanja jasen, poudarja Uprava RS za zaščito in reševanje. "Preko centrov za obveščanje se med drugim prenašajo tudi zahteve, pozivi in druga nujna sporočila v zvezi z nevarnostmi za prebivalce. Ta sporočila lahko pripravijo vlada, župan, pristojni poveljnik Civilne zaščite državnega organa oziroma organa lokalne skupnosti, pristojnega za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami," odgovarjajo na naša vprašanja, ali je obveščanje domačinov v primeru požara v Kemisu in njegovih posledic ustrezno.

Vrhničani še vedno menijo, da ne dobijo vseh ustreznih odgovorov na vse več vprašanj, ki se dvigujejo okrog požara v Kemisu. Kot je znano, so se v soboto zbrali na mirnem protestu, na katerem so med drugim zahtevali umik nevarnih dejavnosti iz občine.

potok Vrhnika Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po požaru so vzpostavili Civilno iniciativo Sinja gorica, ki zbira vprašanja in opažanja Vrhničanov. Ljudje še vedno ne vedo, kaj natančno je zgorelo in v kakšnih količinah, kaj je šlo v zrak, zemljo in podtalnico. Ne vedo, na katerih območjih so bili vzeti vzorci, ki jih je Arso analiziral, ne vedo natančno, kaj naj storijo z vrtninami in poljščinami, kaj je z živino, če se ta lahko pase zunaj. "Obvestila pristojnih so bila celo nasprotujoča si, zaradi česar so ljudje zmedeni. Tudi Kemis podatke ljudem prikriva," poudarja Eva Lavtar, predstavnica omenjene civilne iniciative.

"Poudarjam, da so dosedanja obveščanja pristojnih oziroma strokovnih institucij do nas občanov ponižujoča do vsakega človeka, ki uporablja logiko in je povprečno inteligenten, kaj šele, da je sposoben razmišljati s svojo glavo in razumom," pri tem poudari Katarina Kohek, domačinka z Vrhnike.

meritve zraka Vrhnika | Avtor: Arso Arso

analiza površinskih voda Vrhnika | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor Ministrstvo za okolje in prostor

 

 

 

 

 

 

"Meritve naj opravijo tuje institucije"

Domačine predvsem skrbijo koncentracije živega srebra v zraku, s strani pristojnih ne dobijo nobenih pravih informacij glede tega, kaj koncetracije sploh pomenijo. "Ne vemo, kaj to pomeni za ljudi, za rastlinje ali živali, pa tudi za vrtce. Ali bo treba zamenjati mivko na igriščih? Ljudje nič ne vedo, župan samo pravi, da je vse v redu. Upajmo, da je res tako, a če res nič ni škodljivo, zakaj je potem Nacionalni inštitut za javno zdravje ljudem svetoval, naj vrtnine zavržejo, zakaj ostaja navodilo, naj se otroci v vrtcu ne igrajo zunaj?" se je za STA vprašal vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič.

Problematiko naj bi obravnavali tudi občinski svetniki prejšnji teden, a jo je župan Stojan Jakin premaknil na prihodnjo, ki naj bi bila na sporedu ta teden.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Medtem v Kemisu čistijo tiste prostore, ki jih je požar najmanj prizadel. Pogorišče tovarne so po poročanju MMC-ja obiskali tudi delavci avstrijskega podjetja Belfor, mednarodne družbe, ki je specializirana za odpravljanje posledic požarov in poplav. Na Vrhniko so prispeli na poziv zavarovalnice.

Na pogorišču je še naprej tudi požarna straža. Med ljudmi se medtem slišijo vse glasnejša vprašanja in zahteve. Med drugim se sprašujejo, kako je lahko do takšne katastrofe sploh prišlo, če naj bi bila tovarna zgrajena po najsodobnejših standardih; zaradi vsega nakopičenega več ne zaupajo domačim institucijam, zahtevajo, da meritve opravijo tuji, neodvisni strokovnjaki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • nergač 14:21 22.maj 2017.

    zakaj v drugi osebi? Ti si pomemben?

  • Avatar čavez
    čavez 11:35 22.maj 2017.

    Ljudje ali še niste dojeli, da ste nepomembni.

  • k0libri 10:15 22.maj 2017.

    Ob pomanjkanju informacij in kajmebrigovskemu odnosu ni čudno, da se ljudje potem zatečejo v teorije zarote.