Slovenija
31 ogledov

Masleša bo odločal o Janši

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Odločitev je padla. Branko Masleša ostaja v ekipi, ki bo odločala o Janezu Janši.

Vrhovni sodniki so zavrnili zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše iz odločanja v zadevi Patria. Današnje seje se je udeležilo 29 sodnikov od 32, kakšen je bil izid glasovanja oziroma ali je kdo glasoval drugače od končne odločitve, pa tiskovni predstavnik sodišča Gregor Strojin ni razkril. Je pa pojasnil, da bo podpredsednica sodišča Nina Betetto zdaj izdala sklep z obrazložitvijo odločitve.

Na odločitev so se v stranki SDS že odzvali. Na twitterju so zapisali: "Masleša je v zadevi Patria že soodločal, zato je bilo povsem pričakovano, da danes ne bo izločen ... Farsa se nadaljuje!"

Prvič so bili nesklepčni

Zahtevo za izločitev je sredi julija podal Franci Matoz, zagovornik predsednika SDS in obsojenega v zadevi Patria Janeza Janše. Seja, na kateri bodo vrhovni sodniki o tem odločali, je sklicana že drugič, prvič so bili sodniki nesklepčni.

Po vložitvi zahteve za izločitev je Masleša prenehal z vsakim nadaljnjim delom v tej zadevi. Ker je bila seja, sklicana za 18. julij, nesklepčna, Masleša v tej zadevi ni smel opravljati nobenih dejanj, podpredsednica sodišča Nina Betetto pa je sklic občne seje ponovila. Matoz je podal tudi zahtevo za izločitev sodnice poročevalke v zadevi Patria Vesne Žalik, a je Betettova zahtevo zavrnila.

Obravnavali bodo tudi zahtevi Krkoviča in Črnkoviča

K zadevi sta se pridružili tudi zahtevi za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v zadevi Patria - brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča. Sodišče mora vse zahteve obravnavati istočasno.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša in Krkovič kazen že prestajata, Črnkoviču pa so začetek prestajanja preložili na oktober.

Komentarjev 13
  • jons 22:05 27.avgust 2014.

    Primorc, ti si v napačni državi. Leta 91 bi lepo ostal v Yugi pa bi imel mir pred sabo in namišljenimi sovražniki.

  • jons 22:03 27.avgust 2014.

    Kaj pa ti pišeš, da naj bi jim plačeval, da bi mu bilo lažje v zaporu? Ali ne bi bilo potem precej lažje plačati, da sploh ne greš v zapor?

  • provni 21:02 27.avgust 2014.

    Točno tako. Janša mora ostati v zaporu, ampak ne tam kjer je sedaj s 5. zvezdicami. Brez TV, brez mobija in brez interneta. Amen.