Slovenija
25 ogledov

Vrhovno sodišče odgovarja na vprašanja

ustavno sodisce kladivo Anže Petkovšek
Vrhovno sodišče RS je ob evropskem dnevu pravosodja, ki ga obeležujemo danes, na spletu objavilo zbirko pogosto zastavljenih vprašanj, ki se nanašajo na sodne postopke in sodno upravo, ter odgovore nanje.

V objavljeni zbirki so posamična vprašanja razdeljena v pet osnovnih kategorij (kazensko pravo, civilno pravo, upravno pravo, delovno pravo in splošno) ter več podkategorij. V zbirki se trenutno nahaja več kot dvesto vprašanj z odgovori. Pri tem sistem uporabnikom omogoča tudi posredovanje povratne informacije o ustreznosti odgovorov ter predvideva njihovo sprotno posodabljanje in dopolnjevanje, s čimer naj bi se kakovost informacij še izboljšala.

Na vrhovnem sodišču poudarjajo, da odgovori ne predstavljajo mnenja sodstva o posamezni zadevi in nimajo narave pravnega nasveta, saj morajo sodišča pri komunikaciji s strankami ohranjati nepristranskost in konkretnih nasvetov praviloma ne smejo dajati. Odgovori so tako zgolj informativne narave, namenjeni olajšanemu in izboljšanemu dostopu državljanov do različnih informacij o sodiščih, dodajajo.

Vprašanja in odgovore najdete na tej povezavi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.