Svet
36 ogledov

Vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo proti Ivu Sanaderju

Ivo Sanader med poslušanjem obsodbe Pixsell
Ob plačilu varščine v višini 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) lahko Sanader zapusti zapor v Remetincu.

Po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista je hrvaško Vrhovno sodišče v Zagrebu v celoti razveljavilo obsodbo, ki jo je nekdanjemu hrvaškemu premierju in vodji HDZ, 62. letnemu Ivu Sanaderju v primeru Fimi media izreklo prvostopenjsko sodišče.

Sanaderju so sicer podaljšali pripor, vendar ga lahko zapusti, če bo plačal varščino v višini 12,4 milijona kun. 

Tri dni je Vrhovno sodišče obravnavalo pritožbe obsojenih v največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem in tudi pritožbe tožilstva, danes pa torej odločilo, da sodbo razveljavi. Pisno obrazložitev odločitve bo sodišče objavilo naknadno

Zloraba položaja in organiziranje kriminalne skupine

Nekdanjega premierja in še nekaj oseb je sodišče v Zagrebu marca lani obsodilo zaradi zlorabe položaja in pooblastil ter organiziranja kriminalne skupine, ki je prek oglaševalske agencije Fimi media iz javnih podjetij in ministrstev v letih 2003-2009 odtujila najmanj deset milijonov evrov. Denar naj bi končal v žepih posameznikov ali v črnih skladih HDZ, iz katerih so domnevno financirali tudi predvolilne kampanje.

Devet let zapora

Sanaderju je prvostopenjsko sodišče Fimi media presodilo devet letno zaporno kazen, v primeru pravnomočnosti sodbe, pa bi moral bivši hrvaški premier vrniti 15,27 milijonov kun (dva milijona evrov), ki jih je po mnenju sodišča nezakonito pridobil. 

Na sodišču tudi HDZ

Na obtožni klopi je bila tudi stranka HDZ, ki so jo lani kaznovali s petimi milijoni kun (657.000 evrov) zaradi nezakonitega poslovanja. Stranki so naložili še, da mora vrniti 24,2 milijona kun (3,1 milijona evrov) iz svojih črnih skladov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:00 03.oktober 2015.

    Lutkovna predstava se očitno zaključuje. Sedaj pa nazaj v realnost. Tavelikim kradljivcem se ne bo nič zgodilo. Predstave je konec.

  • Papaja Popi 17:47 01.oktober 2015.

    Če pride ven, bosta lahko z Kalimerotom spet spletkarila, kot prej.

  • rororkoko 17:37 01.oktober 2015.

    ivo je pameten in najel francija matoza