Slovenija
55 ogledov

Vrhunec: Nič nimam za skrivati

helioport UKC Ljubljana, Vrhunec Anže Petkovšek
Vrhunec zagotavlja, da je naredil vse, da je bil postopek javnega naročila za izbiro ponudnika za vzdrževanje operacijskih miz zakonit in gospodaren. Zanikal je, da bi se osebno okoristil. Razloga za odstop ne vidi.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec, so bile operacijske mize maquet nabavljene že leta 2002. Po desetih letih pa je bilo treba poskrbeti za njihovo vzdrževanje. "Po pol leta smo se odločili za postopek odprtega javnega razpisa, na katerega se je žal prijavil samo en ponudnik, ki je imel ekskluzivo za Slovenijo in morali smo se odločiti zanj," pravi Vrhunec.

Šlo je za posel s podjetjem Medicoengineering; prvotna vrednost vzdrževalne pogodbe, ki so jo sklenili za dobo treh let, je znašala 770.733 evra. K podpisu takšne pogodbe oziroma k temu, da v njej ni nič spornega, so ga prepričevali sodelavci. Razpisno komisijo, ki je odločala o poslu, pa je imenoval sam.

Po opozorilu odredil interno revizijo

A po opozorilu, da je pogodba za vzdrževanje operacijskih miz veliko predraga v primerjavi s sklenjenimi pogodbami primerljivih bolnišnic v Mariboru in Celju, je odredil interno revizijo ter pristopil k pogajanjem z dobaviteljem. Tako so sklenili nov aneks k prvotni pogodbi za celotno vzdrževanje operacijskih miz; razlika med aneksom in prvotno pogodbo sicer znaša okoli 400.000 evrov v treh letih, je dejal.

"Sam sem naredil vse, da bo postopek javnega naročila regularen in gospodaren, kar sem rekel tudi preiskovalcem," je dejal in dodal, da je na UKC prišel kot direktor in "nima nič za skrivati".

Kriminalisti pridržali peterico

Kriminalisti so namreč v četrtek preiskovali posel med UKC Ljubljana in podjetjem Medicoengineering v povezavi z vzdrževanjem operacijskih miz, ker sumijo, da je šlo za prirejanje javnega naročila. Pridržali so pet oseb, med njimi tudi Vrhunca, ki je bil tako kot preostali izpuščen še isti dan.

"Na noben način nisem subjektivno odgovoren, objektivno bi bil odgovoren, če ne bi ukrepal tisti trenutek, ko sem izvedel za kakršenkoli problem," še poudarja Vrhunec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.