Slovenija
8 ogledov

Zaradi gripe v bolnišnici enkrat več ljudi

Prehlad Imunoglukan Žurnal24 main
Število obolelih lahko ta in prihodnji teden še narašča. V bolnišnici vse več hospitalizacij.

"Pričakujemo, da bo sezona gripe dosegla vrhunec ta teden, morda prihodnji teden," pojasnjuje Samo Belavič Pučnik z Nacionalnega inštituta za javno zdraveje. Po vrhu se število prične zmanjševati in upada šest do osem tednov.

Inštitut podatkov o okuženih z virusom influence sicer ne zbira, ocenjuje pa pojavljanje oziroma kroženje virusa s spemljanjem obiska v ambulantah osnovnega zdravstva na vzorcu populacije. "Incidenčna stopnja je 1500 na 100.000 za akutne okužbe dihal na primarni ravni in približno 50 na 100.000 za gripozna obolenja," pojasnjujejo na NIJZ.

Enkrat več hospitalizacij

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so pretekli teden beležili enkrat več hospitalizacij zaradi gripe kot teden pred tem. "Trenutno se pri nas zdravi 130 obolelih za gripo, številka pa še narašča" je povedala Lucija Mak Uhan, tiskovna predstavnica UKC Ljubljana. "V bolnišnicah najvišje število obolelih pričakujemo v 14 dneh po vrhu sezone."

Zaradi pojava gripe in drugih respiratornih okužb so obiski v UKC Ljubljana še vedno prepovedani.

Cepivo letos manj učinkovito

V Sloveniji trenutno prevladuje influenca tipa A, v veliki večini podtip A(H1N1). Podtip A(H3N2) se pojavi občasno, prav tako influenca tipa B.

Letošnje cepivo se v celoti ne ujema s tipi virusa gripe in je po zadnjih podatkih učinkovito le v 23 odstotkih. Slabo ujemanje je z virusi gripe A(H3N2), ki je ena od treh komponent cepiva, zato je cepivo slabše učinkovito le za ta tip virusa, medtem ko za podtip A(H1N1) in virus influence B učinkuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.