Šport
27 ogledov

''Vrnitev ne bo lahka, nima več 20 let''

Jure Košir se zaveda težavnega stanja v slovenskem smučanju. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
Nekdanji slovenski smučarski as pravi, da v profesionalem športu nič ne traja večno, zato je bila odločitev Tine Maze potihem tudi pričakovana.

Legendarna slovenska smučarka Tina Maze je z objavo na družabnem omrežju Facebook razkrila, da se po 16 sezonah za eno leto poslavlja od belega cirkusa, kjer nas je v zadnjih letih razveseljevala z izjemnimi, včasih že kar neverjetnimi uspehi.

Mazejeva je lansko sezono zaključila na drugem mestu skupnega šestevka za svetovno pokala, odlično pa se je odrezala tudi na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, s katerega se je vrnila z dvema zlatima in eno srebrno kolajno.

Črnjanka je kljub uspešni sezoni, v kateri sta ji veliki kristalni globus v veliki meri odnesla dva zaporedna odstopa v Mariboru, prišla do spoznanja, da je prišel čas za počitek.

''To gotovo ni lahka odločitev, še posebej v primeru Tine Maze, ki ji je šlo tako dobro. Poleg tega nima nobenih večjih zdravstvenih težav. V tem stanju se je težko odločiti za kaj takšnega, vendar to je za pričakovati in s tem se je treba sprijazniti. Uspehi v športu ne trajajo večno in jaz to sprejemam kot njeno odločitev,'' je za Zurnal24.si povedal upokojeni alpski smučar Jure Košir.

Mazejevi kljub slovesu od smučarske karavane pokroviteljem ne bo potrebno polagati računov, pojasnjuje Košir. ''Sponzor ne sme vplivati na odločitve športnika. Tudi pogodbe so takšne, da se lahko prekinejo, ko športnik preneha tekmovati. Lahko pa se sodelovanje s pokrovitelji nadaljuje naprej. Prepričan sem, da bodo Tina in njena ekipa znali stvari speljati tako, kot je prav.''

Na vprašanje, ali se je najboljša slovenska smučarka vseh časov o svojih odločitvi posvetovala s Smučarsko zvezo Slovenijo (SZS), je 43-letnik po krajšem premoru dejal: ''Ne vem. Tega ne vem, niti si ne upam napovedati.''

Jure Košir pravi, da je v mlajših selekcijah lepo število dobrih tekmovalcev in  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vrnitev v smučarsko karavano pa bo vse prej kot lahka, še opozarja nekdanji šampion. ''Moje mnenje je podobno. Vrnitev ne bo enostavna, še posebej če v tem letu ne bo trenirala. To je verjetno povezano s to težko odločitvijo. Vrat ni hotela popolnoma zapreti, saj je jasno, da ji smučanje zelo veliko pomeni,'' pravi Košir in dodaja: ''Ne bo enostavno. Ni več stara 20 let. Res je tudi, da je ena sezona kar obdobje.''

Ob slovesu Tine Maze bo v slovenskem alpskemu smučanju zazevala globoka praznina, ki jo je mogoče zapolniti le z vlaganjem v razvoj mladih potencialov. ''Težko je napovedovati,'' je o posledicah za slovensko smučarijo spregovoril Košir. ''Zagotovo bo manjše zanimanje za ženske tekme svetovnega pokala. Vsi smo radi navijali za Tino, ki se je borila za zmago. Na nek način bo težje, po drugi strani pa bo od proračuna, ki ga je imela Tina Maze, več sredstev lahko namenjenih za mlade. Upam, da bodo sredstva namenjena za razvoj, da ponovno dobimo šampiona ali šampionko.''

S slovesom Črnjanke je pod vprašajem tudi prihodnost Andree Massija. ''Verjetno so se,'' je na vprašanje, ali so se možnosti za sodelovanje med SZS in vodjo ekipe Team to aMaze zdaj povečale, odvrnil Košir. ''Ne poznam njihovih pogajanj. Andrea Massi bi lahko s svojim znanjem ogromno pripomogel, predvsem pri fizičnem delu priprav,'' je zaključil 43-letnik,.

Komentarjev 3
  • mrki 23:48 07.maj 2015.

    Košir - ne seri !! tolk dnarja , kot ste ga spucali Vi , a rezultati so bili pičli, bi lahko Tina furala še 10 let.. Sicer pa lahko bi bil modro tiho , ker vas je vse peljala - sčat!!

  • zic 14:47 07.maj 2015.

    vidim, da razumevanje zgoraj napisanega ni tvoja vrlina, klobasanje ti pa gre od rok.

  • patrijarh 14:09 07.maj 2015.

    Pa sem te mel za bolj inteligentnega.Kolk je pa odžirala Tina.Ne ga srat.In to ravno ti,ki si bogato živel v tistih časih.Pri naši smučariji je treba zamenjat zajedalce,pa dosti tudi za mladino.