Slovenija
34 ogledov

Vročina se bo le še stopnjevala

vročina Saša Despot
Vročina se bo po napovedi meteorologov le še stopnjevala, pričakovati je tudi temperature vse tja do 36 stopinj Celzija. Delodajalci pa morajo tudi v vročih dneh zagotoviti temperaturno ustezno delovno okolje.

Vremenoslovci na agenciji za okolje do srede prihodnjega tedna, ko pričakujemo ohladitve z nevihtami in dežjem, napovedujejo vroče poletno vreme. Zahodno Evropo je zajel vročinski val z rekordnimi temperaturami v Veliki Britaniji, pri nas pričakujemo vse tja do 36 stopinj Celzija.

 V naslednjih dneh pričakujemo visoke koncentracije ozona, zato odsvetujemo fizične aktivnosti na prostem v popoldanskem času.

Poleg običajnih opozoril o uživanju zadostne količine vode in izogibanju fizičnim aktivnostim v najtoplejšem delu dneva, pa inšpektorat za delo opozarja tudi na ukrepe ob visokih temperaturah na delovnem mestu.

Delovni pogoji: Nad 28 stopinj Celzija je prevroče

"Velja, da je dovoljena temperatura 28 stopinj Celzija določena pri običajnih okoljskih toplotnih razmerah in dolgoletnih temperaturnih povprečij," na zgornje omejitve opozarja Branka Knafelc z delovnega inšpektorata in nadaljuje, da mora delodajalec zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu.

V primeru le občasnih preseganj pa delodajalec lahko izvede tudi začasne ukrepe. Ponavadi gre za organizacijske ukrepe, na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa. Ob tem pa Knafelčeva navaja, da lahko delavec delo v skladu z zakonodajo tudi zavrne, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje, ker delodajalec ni izvedel predpisanih varnostnih ukrepov, ter zahtevati, da se nevarnost odpravi.

Inšpektorat pri povišanih temperatur na delovnih mestih predlaga tudi naslednje ukrepe:

  • Pri uporabi klimatskih naprav v delovnem okolju priporočamo upoštevanje pravil -7 stopinj Celzija, kar pomeni, da temperatura zraka v delovnem prostoru ne bi bila za več kot 7 stopinj Celzija nižja od zunanje temperature.
  • Popijete lahko do tri litre brezalkoholnih pijač, priporočajo vodo.
  • Oblecite se v lahka in zračna oblačila.
  • Seznanite se z zdravstvenimi simptomi, ki so značilni, ko je človeški organizem izpostavljen previsokim temperaturam.
  • Izogibajte se slani prehrani in začimbam.
  • Najbolj učinkoviti so kratki in pogosti premori v ohlajenih prostorih, temperatura katerih pa ne sme biti tako nizka, da bi bilo zaradi nagle temperaturne spremembe ogroženo zdravje.
  • Ne pijte alkoholnih pijač.
  • Najbolj zahtevna dela opravite zgodaj zjutraj, ko je zunanja temperatura še nizka.
  • Če delate v ekstremno visokih temperaturah, vedno delajte v paru zaradi morebitnega nudenja medsebojne pomoči.
Komentarjev 5
  • s.i.k. 12:20 04.julij 2015.

    . vso srečo želim. / vem , da ni lahko.

  • s.i.k. 12:16 04.julij 2015.

    . ja , večina je res takih. so pa, ki poSkrbijo ( ker jih skrbi...) za hudo Dobrodošle Priboljške . . me je pa v napisanem spravilo v smeh : zaradi ozona POPOLDNE ne delat zunaj. matr je ozon ...prikaži večzon prjazn, da ga dopoldne ( ko je šiht, zunaj ) NI...

  • Avatar Ibro Beckanovic
    Ibro Beckanovic 19:13 03.julij 2015.

    seveda da je delo in voroc asfal! in pogodbu za delo an 3 mjeseca