Slovenija
16 ogledov

Superministrstvo: Ups, pomota!

vrtec arhiv Žurnal24
Spremembe standardov in normativov v predšolski vzgoji pomotoma v zakon.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) izraža zaskrbljenost ob napovedih sprememb v predšolski vzgoji. Po pisanju časnika Večer naj bi po neuspelem poskusu z zakonom za uravnoteženje javnih financ spremembo standardov in normativov v predšolski vzgoji poskušali zdaj vpeljati preko zakona o uravnoteženju javnih financ občin. SVIZ pristojno ministrstvo poziva, naj jasno in v najkrajšem času pove, ali zapisi o poskusih sprememb standardov in normativov v predšolski vzgoji držijo.

Za zdaj umaknjen

Na ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pojasnjujejo, da so na zahtevo ministrstva za pravosodje in javno upravo (MPJU) omenjenemu ministrstvu poslali predlog zakona o zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih. "Šlo je za predlog, ki naj bi ga Ministrstvo za pravosodje in javno upravo pomotoma vključilo v besedilo Zakona za uravnoteženje javnih financ občin," so zapisali v sporočilu za javnost.

22.oktrobra so po navedbah ministrstva predlog z nujnim sporočilom umaknili z utemelitvijo, da zaradi časovne stiske niso uspeli delovnega gradiva sprememb in dopolnitev zakona o vrtcih uskladiti s socialnimi partnerji, kar je njihova obveznost po socialnem sporazumu. Kot zatrjujejo, bodo svoje predloge s sindikati pred vložitvijo v nadaljno obravnavo usklajevali.

V skupini dva otroka več

Po predlogu bi po pisanu časnika delovno obveznost (neposrednega dela z otroki) vzgojiteljev povečali s sedanjih 30 na 32,5 ur na teden, število otrok v oddelkih za dva otroka in izenačili normative in standarde za homogene in heterogene oddelke v vrtcih.

Komentarjev 2
  • dragec 13:56 15.november 2012.

    Superministrstvo: Ups, pomota!Ko vidim tega superministra - takoj dobim izpuščaje.

  • brencl47 17:13 14.november 2012.

    UUPS, saj bo vendar padla kvaliteta, ki je tako ali tako že skoraj ni!Žal SVIZ že leta brezobzirno in egoistično zagovarja zgolj zmanjševanje ur izvajalcev in števila udeležencev vzgojno izobraževalnega procesa ter programov. Žal pa z udejanjanjem tega kvaliteta ...prikaži več ne raste ampak še hitreje pada. KJE JE TOREJ CATCH???Prejšnje generacije so ob težjih pogojih in obširnejših programih dosegale boljše rezultate, kot današnje!