Slovenija
14 ogledov

Vrtci na plečih občin

otroci, vrtec Živa Zakšek
Malčki. V povprečju bodo starši za dva otroka v ljubljanskih vrtcih po novem plačevali 154 evrov.

Varstvo. Če bi država julija ukinila brezplačen vrtec za drugega in vsakega nadaljnjega otroka, bi letos privarčevala 11,7 milijona evrov, prihodnje leto pa okoli 21,5 milijona.

Vendar bo zaradi novega, še nepotrjenega predloga, po katerem bi starši za drugega otroka plačevali 30 odstotkov cene, država pa bi sofinancirala 70 odstotkov, prihranek manjši.

Po najnovejšem predlogu bi vrtec v celoti ostal brezplačen za tretjega in nadaljnje otroke v družini.

Brezplačnih 22 odstotkov

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da je bilo konec lanskega leta “drugih otrok” nekaj čez 13 tisoč oziroma 16 odstotkov vseh otrok v vrtcih. “Če k temu dodamo tiste, za katere starši niso plačevali vrtca, ker so bili prejemniki denarne socialne pomoči, to pomeni, da je bilo v vrtcih brezplačno 22 odstotkov otrok,” so pojasnili na ministrstvu.

V Ljubljani je bilo lani v vrtce vključenih 12.164 otrok, od tega 2.211 “drugih”. V Mariboru je bilo v istem obdobju v vrtce vključenih okoli tri tisoč otrok, za katere so plačevali starši, in 520 otrok, za katere je vrtec plačevala država.

Večino plačajo občine

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so dejali, da še vedno večino cene programa vrtca za vse otroke plačajo občine – tako za prvega, drugega kot vsakega nadaljnjega otroka. Glede na odločbo o znižanem plačilu vrtca občina v povprečju pokrije 70 odstotkov cene programa, starši (ali v primeru brezplačnega vrtca za drugega otroka država) pa plačajo preostanek cene programa.

Občina tako plača tudi 70 odstotkov cene programa vrtca za tistega otroka, ki ga staršem ni treba plačati oziroma za katerega bodo morali po novem plačati 30 odstotkov razlike. “Brezplačni vrtec plačujejo pretežno občine, manjši del pa država,” so dodali na MOL.

Če bodo sprejeti varčevalni ukrepi, bo prihranek viden le v državnem proračunu, so še dodali. Povedali so, da je ocena letnih stroškov za te “druge” otroke v MOL okoli 10,7 milijona evrov, od tega jih je občina lani plačala 7,5 milijona evrov. Hkrati predvidevajo, da bo s sprejemom varčevalnih ukrepov strošek še nekoliko večji, saj bodo morali tudi za “druge” otroke upoštevati dodaten popust, ki ga dobijo starši, ki vrtec plačujejo, v času brezplačnega vrtca pa bi ga tako dali državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.