Šport > Nogomet
19 ogledov

Vsaj 17 mrtvih na tekmi

nogomet, Angola, tragedija, stadion Youtube
Nova nogometna tragedija se je pripetila na stadionu v Angoli.
Angolska kluba Santa Rita in Recreativo Libolo sta uspela odigrati le sedem minut tekme. Skupina navijačev je poskušala vstopiti na stadion, ki je bil že nabito poln. Vrata na katera je navalilo nekaj sto navijačev, sta varovala le dva policista, ki tako nista uspela zadržati množice. Na stadionu je nato zavladala panika, v stampedu pa so ljubitelji nogometa hodili eden preko drugih.
 

"Na vhodu v stadion je prišlo do blokade. In ta zapora je bila kriva za številne smrtne žrtve, še 56 oseb pa je poškodovanih v bolnišnici," je sporočil predstavnik policije Orlando Bernardo.

Na tekmi je umrlo vsaj 17 ljudi, bojijo pa se, da bo število žrtev še narastlo. Več kot 60 ljudi je poškodvanih, pet jih je v kritičnem stanju po tragediji v mestu Uige na severu Angole. Večina umrlih je otrok, ki niso uspeli pobegniti navalu množice.
 
"Pred nami je bila ovira, tudi nazaj pa nismo več mogli. Izvlekel sem se z zlomljeno nogo," je dejal eden od udeležencev tragedije. Lokalna bolnišnica sicer ni mogla sprejeti vseh poškodovanih. "Začelo se je kot prerivanje. Nekateri ljudje so se zadušili, drugi so preprosto zdrobljeni. Hodili so eden po drugem," je dejal direktor bolnišnice Ernesto Luis. Gre za največjo tragedijo angolskega nogometa.
 
Angolske oblasti so stadionu licenco za tekme odobrile šele prejšnji teden, angolska nogometna zveza pa je predlagala domačemu klubu naj izboljša dostop na stadion in popravi nekatere vidike varnosti. To naj bi bilo sicer rešeno v naslednjih dneh. Predsednik Angole Jose Eduardo dos Santos je že zahteval preiskavo nesreče, poročajo lokalni mediji.
 
"Medtem ko so bili nogometaši že na igrišču, so se navijači skušali prebiti na prepoln stadion, vrata so verjetno popustila pod pritiskom množice, ki je pokopala nekaj ljudi, da so padli na tla, množica pa jih je poteptala do smrti," so zapisali pri klubu Recreativo de Libolo na spletni strani.
 

 
Komentarjev 1
  • Senior 19:02 11.februar 2017.

    To je navijaška kultura. Zdaj pa imajo. Blesavi navijači.