Slovenija > Črna kronika
37 ogledov

Vsaj 34-krat zabodel partnerko

Ženska z nožem Shutterstock
Kazen zoper Alena Mihaliča, ki je na jesen 2013 umoril svojo takrat 29-letno partnerko.

Sodba Alenu Mihaliču, ki je oktobra 2013 vzel življenje svoji partnerici Anji Jug in teden dni kasneje na mariborski psihiatriji poskušal zadaviti bolnika, je po poročanju časnika Večer pravnomočna. V zaporu bo 29 let, kar je leto več, kot mu je novembra dosodilo mariborsko okrožno sodišče.

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je 25-letnega Mihaliča spoznal za krivega umora in poskusa umora; sodišče mu je zato izreklo enotno kazen 28 let zapora in hkrati podaljšalo pripor. Tožilstvo je sicer zanj terjalo 30 let zapora, medtem ko je obramba zahtevala, da sodišče Mihaliča oprosti obtožb za poskus uboja. Vendar je sodni senat ocenil, da je dovolj dokazov za obe kaznivi dejanji, umor pa ocenil za naklepnega in brutalnega.

Z izjemo dejstva, ki ga je potrdila tudi zdravniška komisija izvedencev psihiatrične stroke, da je bil Mihalič v času dejanja bistveno zmanjšano priseben, a se je v celoti zavedal posledic dejanja, sodni senat drugih olajševalnih okoliščin ni našel.

Mihaliču so tako prisodili 26 let zapora za umor in tri leta in pol zapora za poskus uboja, ki ga je na mariborski psihiatriji v zadnjem trenutku preprečilo osebje, skupaj pa mu je sodnica izrekla enotno kazen 28 let. Višje sodišče je torej kazen zvišalo za leto dni.

Mihalič je na grozljiv način 29. oktobra lani v stanovanjski hiši v Mariboru z nožem vsaj 34-krat zabodel 29-letno partnerico in ji nato prerezal vrat. Žrtev je zaradi več vbodnih ran in vreznin umrla na kraju dejanja. Obtoženi je pobegnil, a so ga policisti še isti dan prijeli, nato pa je pristal na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4