Slovenija
74 ogledov

Vsak četrti pije vsak teden

pitje alkohol popivanje Nik Rovan
15-letniki. Pri popivanjih “napredujejo” dekleta. Alkohol dobijo zlahka.

Alkohol. V Sloveniji kar 88 odstotkov 15-letnikov pije alkoholne pijače, več kot četrtina kar vsak teden, kaže raziskava inštituta za varovanje zdravja (IVZ). “Ugotavljamo, da je vse več pitja ob koncih tedna, ko popijejo večje količine alkohola,” je na posvetu o preventivi v nočnem življenju dejala Maja Zorko z IVZ. Opozarja, da gre za mlade, ki še niso razviti in so dovzetnejši za razvoj zasvojenosti.

Industrija zna z mladimi

“Skoraj dve tretjini mladih menita, da pitje pet ali več pijač vsak konec tedna ne škodi,” pravi Sanela Talić z inštituta Utrip, Zorkova pa opozarja, da se zelo hitro povečuje delež deklet. “Alkoholna in zabavna industrija pritegneta z všečnimi izdelki prijetnega okusa, namenjenimi predvsem dekletom,” dodaja. Talićeva problem vidi tudi pri starših: “Veliko jih meni, da je tveganje v obdobju odraščanja pač nujno in da bo minilo, na drugi strani pa industrija s strokovnjaki iz naših otrok dela zelo dobre zaveznike.”

Matej Košir z Utripa zato meni, da bi bilo treba prepovedati oglaševanje alkoholnih pijač, poleg tega pa bistveno zvišati cene in zmanjšati dostopnost do njih.

Zavedanje seže do mačka

Da je čezmernega pitja alkohola med mladoletnimi veliko, potrjuje tudi raziskava mladinske zveze Brez izgovora, ki so jo izvedli na prireditvi Ritem mladosti. “Ugotovili smo, da se jih visoko tvegano opija ena tretjina,” pravi Daša Kokole in našteva skrb vzbujajoče odgovore na vprašanje, zakaj pijejo: “Ker je pač petek, ker bi se rad tepel, ker bi rad seksal brez kondoma ...” Opozarja, da večina sploh ne razmišlja o negativnih posledicah alkohola, kot najdolgoročnejšo pa so izpostavili mačka naslednji dan.

In kako mladoletni alkohol dobijo? Nekateri ga prinesejo od doma ali ga kupijo v bližnjih trgovinah; tudi na prireditvah ne pregledujejo osebnih izkaznic, dodaja Kokoletova. Tržni inšpektorat smo zato vprašali, kako intenziven je njihov nadzor nad prodajo alkohola mladoletnim, vendar nam do zaključka redakcije niso odgovorili.

Komentarjev 4
  • ghz891 13:32 13.december 2013.

    Pijejo ker je to bojda kul, in če njihovi starši kdaj kaj alkohola popijejo seveda nemore biti tako zelo škodljiv? Ali pa pijejo samo zato da se nekako uveljavijo v družbi ker itak "vsi njihovi vrstniki" med vikendi popivajo in ...prikaži več se zabavajo pijani.

  • frogstomp 11:29 13.december 2013.

    sej smo dans zbral 11k podpisov za konopljo. zdej, ko se odkrito lahko o tem pogovarjamo se bo morda trend obrnil v korist uporabe telesno manj škodljivih substanc.

  • dragec 08:12 13.december 2013.

    Verjetno pijejo v obupu????