Zdravje > Otrok
53 ogledov

Vsak cikel terapij 1.800 evrov

Invalidski voziček Žurnal24 main
Terapije bi pomagale Zali k samostojnemu življenju. S poslanim sporočilom lahko pomagamo tudi sami.

"Zalina zgodba se je začela pred skoraj desetimi leti, ko se je kar deset tednov prezgodaj rodila. Imela je dihalno stisko in zaradi tega utrpela možgansko krvavitev," opisujeta njena mama.

Posledično se je pri Zali že zelo kmalu pokazal razvojni zaostanek in pri enem letu je dobila diagnozo cerebralna paraliza, spastična diplegija. Danes je Zala mobilna na električnem vozičku in s hoduljo, na kratkih razdaljah.

Za samostojno življenje 

Da bi Zali, ko odraste, omogočili samostojno življenje, so se v družini odločili za samoplačniške terapije therasuit. "Te terapije ji zelo krepijo mišice, povečujejo ravnotežje in zmanjšujejo pojavljanja kontraktur, ki se pojavijo zaradi nepravilnega gibanja," opisuje mama.

Therasuit terapije so po njenih besedah učinkovite le, če so intenzivno strnjene v treh tednih in v treh ciklih letno, kar pa pomeni veliko denarja, saj stane ura terapije 40 evrov. "Vsak cikel terapij nanese okoli 1800 evrov, in to trikrat na leto," pojasnjujejo.

Zalo opisujejo kot pozitivno in vedno nasmejano deklico, pa čeprav ni tako brezskrbna, kot so njene vrstnice. "Ima željo po samostojnosti, po znanju in razvijanju svoje ustvarjalnosti in glasbene nadarjenosti. Želimo ji kupiti tudi aktivni invalidski voziček zaradi lažjega transporta, saj je včasih voziček na elektronski pogon velika težava in onemogoča, da bi Zala prišla kamor želi," pravi.

Takšen voziček stane od 1.200 do 1.400 evrov, z njim bi se zaradi lašjega transporta v šoli lažje udeležila izletov in športnih dnevov. 

Samo, da bi bila srečna

"Vsega ji kljub trudu in želji ne moremo omogočiti," pravi mama. Oče ima službo pri zasebniku, sama pa prejema nadomestilo za izgubljeni dohodek. "Za normalno življenje, bi bili naši prihodki sprejemljivi, toda v našem primeru je to še zdaleč od tega, da bi naši Zali omogočili vse kar potrebuje za svoj nemoten napredek in nekoč samostojno življenje," pravi. Njena največja želja je, da bi bila srečna in zadovoljna v življenju.

Lahko pomagamo s sporočilom

Janez Anežič je s skirojem prevozil pot od Medvod do Pašmana, s to dobrodelno gesto pa je zbiral sredstva za zdravljenje Zale in deklice, ki je pri pol leta tako padla, da je postala invalidna. "Deklica od takrat počasi napreduje, a je za ta napredek potrebna stalna nevrofizioterapija, kar za družino, ki ima še pet otrok, predstavlja velik strošek. Sredstva potrebujejo za nemoteno izvajanje terapij, ki bi deklici v prihodnje omogočile samostojne korake," opisujejo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Za deklici lahko prispevate tudi vi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo SKIRO na 1919 in prispevali boste 1 EUR ali pošljite ključno besedo SKIRO5 na 1919, in prispevali boste 5 EUR.

Podjetja, ki bi želela donirati, lahko za več informacij pišejo na info@zpms.si .

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.