Slovenija > Črna kronika
266 ogledov

“Vsak dan kaj izgine”

Lidl Gregor Katič
Tatvine. V trgovinah jih je za kar 13 odstotkov več. Določeni izdelki preventivno le pri blagajni.

V številnih trgovinah in drogerijah v Mariboru so v zadnjem času zaradi povečanja števila tatvin poostrili varnostne ukrepe. Ponekod je določene izdelke mogoče dobiti le pri blagajnah ali v zaklenjenih majhnih steklenih ohišjih.

“V zadnjih treh mesecih smo obravnavali 223 trgovinskih tatvin, kar je za 13 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Storilci so v 80 odstotkih odrasli, pogosteje moški in le v manjšem deležu mladoletniki,” je povedal Bojan Kitel s Policijske uprave (PU) Maribor. Kot je dodal, so tarča trgovinskih tatov v največji meri hrana, kozmetika, oblačila in vse več tudi drugi osebni predmeti strank, zato opozarja na previdnost pri puščanju torbic v nakupovalnih vozičkih brez nadzora.

Le pri blagajnah

“Res je, nosečniške teste je mogoče dobiti le pri blagajnah, ker so bile škatlice vedno prazne,” je za Žurnal24 pojasnila prodajalka v drogerijah Tuš, kjer so sicer nekaj časa imeli varnostnika, a se stanje ni izboljšalo. “Vse stvari imamo zavarovane, kljub kameram pa ujamemo zelo malo storilcev, saj odtujijo manjše stvari, kot so različna ličila, maskare in šminke,” je dodala.

V drogeriji Müller naj bi najpogosteje izginjali dražji parfumi, zato je v pritličju ves čas navzoč varnostnik, “drugi varnostnik pa ves čas spremlja tudi kamere”, so povedali v drogeriji in dodali, da ukrepov, kot jih imajo v drugih drogerijah, nimajo.

Tudi detektivi

Veliko kraj je tudi v trgovinah Lidl in Hofer, kjer nam iz uprav podjetij konkretnih podatkov “zaradi varovanja osebnih podatkov” niso posredovali. So pa v Hoferju dejali, da “načeloma vsako tatvino prijavijo policiji in zoper storilca podajo prijavo”. Poleg varnostnih kamer pa za preprečevanje kraj skrbijo detektivi.

Da se na dan zagotovo zgodi vsaj ena kraja, pa so potrdili tudi v varnostnem podjetju Sintal. “Pri prijavah je odvisno, za kakšno vsoto gre. Trgovine imajo blago zavarovano, na policijo pa običajno prijavljajo le kraje, ki presegajo vrednost 500 evrov, saj je to vrednost, ki bi lahko pomenila kazenski pregon,” je povedal Matjaž Debelak iz Sintala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.