• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Smučanje

0 komentarjev

Vsak dan več smučarskih poškodb: štiriletnik si je zlomil nogo

V času šolskih počitnic so policisti zaznali več smučarskih poškodb. V nesrečah gre največkrat za padce in poškodbe spodnjih okončin.

B. E. / Ljubljana

 

V soboto so le na Gorenjskem obravnavali trk med smučarjema; v nedeljo je med izvajanjem skokov padel deskar; v ponedeljek sta se poškodvali mlajših smučarki; v torek  je padel mlajši deskar; včeraj pa je mlajša smučarka padla na mokrem in težkem snegu ter se huje poškodovala (fotografija je simbolična). (Foto: Youtube)

V poznih popoldanskih urah so bili celjski policisti obveščeni o smučarski nesreči, v kateri si je štiriletnik zlomil nogo, na smučišču Golte. Tudi na Gorenjskem je včeraj na mokrem in težkem snegu padla mlajša smučarka ter se huje poškodovala.

Kot pojasnjuje predstavnik PU Kranj Bojan Kos v času počitnic nič nenavadnega, saj so od začetka počitnic vsak dan zaznali vsaj po eno nesrečo s poškodbami na smučiščih. "V nesrečah  gre največkrat za padce in poškodbe spodnjih okončin, zato svetujemo, naj smučarji prilagodijo hitrost in način smučanja svojemu znanju, pripravljenosti, zasedenosti smučišč in snežni podlagi," je navedel Kos. Za varno smuko je pomembno upoštevanje FIS pravil.

  •  

    Čelada je za otroke do 14. leta  obvezna,  za ostale pa je zaščitna  oprema zelo priporočljiva.

Policisti posebej svetujejo, naj bodo prisotni pozorni na otroke in naj uporabljajo zaščitno čelado, ki jo je sicer nosila večina udeležencev v nesrečah. Do poškodb glave zato praviloma
ne prihaja.

Več pozornosti naj smučarji po besedah policistov namenijo tudi svoji opremi in naj je ne puščajo brez nadzora, kar velja tudi za druge vredne predmete, ki jih imajo s sabo. Zaradi možnosti tatvin gorenjski policisti vsem predlagajo popis in fotografiranje opreme zaradi prepoznave v primeru tatvine. Kranjskogorski policisti v preventivne namene že več let uporabljajo poseben obrazec. Nanj vpišejo vse podatke o smučeh (znamka, tip, barva, dolžina, tovarniška številka) in okovju ter tudi morebitne posebnosti, kot so poškodbe in morebitna servisna popravila.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima