Zdravje > Aktualno
592 ogledov

Vsak "kajmak" ne bo več kajmak

Kajmak Profimedias
Ministrstvo za kmetijstvo bo s pravilnikom o kakovosti kajmaka določilo, kaj se lahko prodaja kot kajmak in kaj ne.

"Na trgu je v zadnjih letih prišlo do velikega povečanja ponudbe 'kajmaka'," piše pobudnik sprememb na predlagam.vladi.si. "Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso to, pod katerim imenom se poimenujejo. Brez kakršnih koli zadržkov se tako na deklaracijah pod sestavo nahajajo: maslo, pasterizirana sladka smetana, skuta, krompirjev škrob, sirilo in sladkor."

Razlika v ceni in kakovosti

Dodaja, da je zelo očitna tudi razlika v ceni, med pravim kajmakom, ki je narejen po tradicionalni metodi, in preostalimi 'kajmaki'. "Prav tako je moč zaznati zelo velik razpon med predpisanimi hranilnimi vrednostmi, ki jih za kajmak predpisuje literatura ali so ugotovljene z analizami pravega proizvoda in drugimi mlečnimi namazi, ki se prodajajo kot 'kajmak'," poudarja predlagatelj in predlaga, da se s pravilnikom jasno določi pravila postopka pridelave in ostale pogoje, ki jih mora izdelek zagotavljati, da se poimenuje kot kajmak.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravijo, da nacionalne zakonodaje, ki bi urejala področje mleka in mlečnih izdelkov, nimamo.  "Poimenovanja za mleko in mlečne izdelke so določena v Delu III, Priloge VII, Uredbe (EU) št. 1308/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov," pojasnjujejo pri ministrstvu. "V citirani prilogi ni poimenovanja za kajmak."

Podlaga za inšpekcijo

Ker v citirani prilogi ni poimenovanja za kajmak so pobudo sprejeli in pripravili pravilnik o kakovosti kajmaka, ki je trenutno še v postopku sprejemanja. "Tako bo tudi inšpekcija lažje ukrepala," pravijo pri ministrstvu. 

Pravilnik o kakovosti kajmaka določa, da je kajmak izdelek, dobljen s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega mleka, ovčjega mleka ali mešanega mleka. Glede na stopnjo zrelosti se daje kajmak v promet kot mladi kajmak in kot zreli kajmak.

Mladi in zreli kajmak

Kot mladi kajmak se označi izdelek, ki je bele ali rumenkaste barve, ima značilen in prijeten vonj ter blag okus, vsebuje najmanj 65 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi, ne vsebuje manj kot 60 odstotkov suhe snovi, ne vsebuje več kot dva odstotka kuhinjske soli, kislinska stopnja ni vija od 25 SH in je lisaste strukture z delci smetane kuhanega mleka. 

Kot zreli kajmak se označi izdelek, ki je svetlo rumene do rumene barve, ima izražen in tipičen vonj in okus zrelega kajmaka, vsebuje najmanj 70 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi, ne vsebuje manj kot 65 odstotkov suhe snovi, ne vsebuje več kot 3,5 odstotke kuhinjske soli, kislinska stopnja ni višja od 40 SH in je zrnaste strukture z delci smetane kuhanega mleka. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • jozicamurn 14:48 13.april 2017.

    Tako ja, da nam ne prodajajo vsak drek in slamo, ve se kakšen je pravi kajmak. Še povsod drugod bi morali narediti isto tudi za druge zadeve. Sem šla v Beograd in tam na tržnici kupila mlad kajmak in starejši ...prikaži več kajmak in tistemu se reče KAJMAK, ne pa da prodajate mešanico masla in margarine brez okusa in podobno. Da bi prodali čimveč, nas šopate z raznorazno kemijo. Ne reče se zastonj da je spodaj na jugu vse bolj okusno, pravi gurmani vedo kako to gre.

  • Jani Begood 21:34 12.april 2017.

    Kajmak in marmelada

  • blueone 19:33 12.april 2017.

    Jem ga in je super priloga k žaru.