Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Vsak naj si za tretjino zmanjša porcijo

hrana krožnik Shutterstock
Poleti navadno vsi skrbimo za zdravo prehrano, saj je naše telo takrat najbolj izpostavljeno pogledom drugih, a jedilnik bi moral biti vse leto uravnotežen.

Pomlad in poletje sta letna časa, ko vsi pridno telovadimo in pazimo na pravilno prehrano. Ko pa se meseci prevesijo v jesen, te zdrave navade večina opusti, zato se kilogrami hitro vrnejo. Nutricionistka Healthness centra Sara Goršek Bobek nam je zato zaupala nekaj nasvetov, kako zdrave poletne navade prenesti v jesen. "Poletno-jesenski čas nam nudi obilo sveže zelenjave in sadja, zato si lahko oblikujemo zelo pester in pisan jedilnik, ki bo pokrival naše potrebe po vitaminih in mineralih, hkrati pa bomo na ta način poskrbeli za malce nižji energijski vnos," pojasnjuje sogovornica in dodaja, naj si jeseni privoščimo vse sezonske dobrote. "Marelice, lubenice, melone, nektarine, gozdne sadeže ... časa za jabolka bo pa še dovolj."

Kilograme izgubljajte mimogrede

Seveda ne smemo tudi po poletju pozabiti na redno gibanje, pot do želene teže pa bo še lažja, če bomo telovadbo ustrezno kombinirali z rednimi in manjšimi obroki. Zelo pomembno je, da se ne prenajedamo, opozarja nutricionistka. "Najpogostejša težava je prav velikost naših porcij. Vsak naj si za tretjino zmanjša porcijo. Po približno dveh tednih se bomo navadili in ne bomo več 'lačni', telo pa nam bo hvaležno za kakšen izgubljen kilogramček."

Hladilnik in jedilnik naj bosta skozi vse leto polna zelenjave, ki naj bo pestra in pisana, svetuje. Za brezmesni obrok pa priporoča kombinacijo žitaric in stročnic. "Denimo ričet (ješprenj + fižol), rizi-bizi (riž + grah) pa tudi enolončnice ali zelenjavne juhe." A opozarja: "Pozorni moramo biti na vnos stročnic (fižol, bob, leča, čičerika) in gomoljnic (krompir, topinambur), saj imajo višjo energijsko vrednost kot ostala zelenjava."

Jesenski pikniki naj bodo zelenjavni

Zelenjava naj bo prisotna tudi na piknikih, ki se lahko prevesijo še daleč v jesen, če je vreme naklonjeno. Sogovornica pravi, da lahko z malo domišljije pripravimo bolj zdrave jedi za piknik. "Boljša izbira so kosi mesa (brez obložene maščobe) kot izdelki iz mletega mesa pa tudi mesna ali zelenjavna nabodala. Poleg naj bo na voljo skleda svežega, domačega paradižnika in paprike, popečene bučke, jajčevci, lahko tudi tofu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.