Šport
19 ogledov

Vsak tretji dobitnik kolajne dopingiran

Vladimir Kazarin EPA
Dopingiran naj bi bil vsak tretji atlet, ki je na olimpijskih igrah osvojil kolajno.Televizija ARD se je v dokumentarcu sklicevala na interno bazo Mednarodne atletske zveze med letoma 2001 in 2012.

Svetovna protidopinška agencija (Wada) se je na objave že odzvala in v prvem sporočilu kratko navedla, da so "ugotovitve skrb vzbujajoče in alarmantne".

ARD se sklicuje na bazo podatkov Iaaf, ki vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetim okrog 5000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okrog 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona, je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista Wade kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje. To sta v dokumentarcu navedla avstralska strokovnjaka za odkrivanje dopinga v krvnih testih Michael Ashenden in Robin Parisotto.

"Pogosto sta bila kar dva od treh dobitnikov medalj verjetno v svoji karieri dopingirana, na eni tekmi po mojem mnenju celo vsi trije," je navedel Ashenden in kritiziral Iaaf, ki "od milijonov dolarjev od prodaje televizijskih pravic le majhno peščico nameni za antidopinške programe".

ARD, ki je decembra lani v dokumentarcu odkrila sistematične dopinške kršitve v Rusiji in Keniji, tri tedne pred svetovnim prvenstvo v Pekingu trdi podobno v svetovnem merilu. S skrito kamero so posneli injekcije z "nevarnimi dopinškimi produkti", ki so jih uporabljali v Keniji, ter izjavo ruske tekačice na 800 m Anastasije Bazdireve. Ta je priznala, da je do povečane mišične mase prišla s prepovedanimi sredstvi.

Po podatkih ARD in Sunday Tima je bilo 146 medalj na OI in SP, od tega 55 zlatih, med letoma 2001 in 2012 osvojenih s sumljivimi vrednostmi dopinških testov, nobeno odličje pa ni bilo odvzeto. Vsaj en strokovnjak je ocenil, da ima eden od sedmih atletov iz krvne baze baze Iaaf "zelo visoke znake dopinga ali pa vsaj nenormalne vrednosti". Kršitve naj bi se izvajale predvsem s transfuzijami krvi in mikro dozami eritropoietina (EPA) za povečanje števila rdečih krvničk.

BBC, ki se sklicuje na Sunday Time, navaja, da so bili med njimi tudi britanski atleti, Rusija naj bi "kot svetovno središče" osvojila 80 odstotkov medalj v sumljivih okoliščinah, Kenija pa naj bi na tak način prišla do 18 medalj. Pri britanskemu zvezniku Mo Farahu in jamajškemu superzvezdniku Usainu Boltu naj ne bi bilo nenormalnih vrednosti pri testih, navaja BBC.

"Iaaf je bila vedno vodilna mednarodna športna zveza v boju proti prepovedanim poživilom, saj je ogromno prispevala pri odkrivanju in razvoju novih tehnik in metod odkrivanja dopinga, ob tem pa letno za to namenimo dva milijona dolarjev," se je Iaaf odzvala na navedbe.

Vodilni strokovnjaki naj bi ocenjevali, da je atletika ta čas tam, kjer je bilo kolesarstvo pred dvema desetletjema in je vrh dobilo s škandalom nekdanjega ameriškega kolesarja Lanca Armstronga, ki mu je 22. avgusta 2012 Mednarodna kolesarska zveza razveljavila vse rezultate od avgusta 1998, tudi sedem zmag na dirki Tour de France.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.