Zdravje > Otrok
53 ogledov

Zdravstveni izziv 21. stoletja

učenci Šentjernej Jerca Božič Kranjec
Novo poročilo WHO o zdravstvenem izzivu 21. stoletja izpostavlja, da je vsak tretji mladostnik čezmerno hranjen ali debel.

Novo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) "Adolescent obesity and related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014" kaže, da število debelih mladostnikov še vedno narašča v mnogih državah po evropski regiji, saj ugotavlja, da  je v Evropi vsak tretji mladostnik čezmerno hranjen ali debel.

Največ debelih orok je še vedno v južnoevropskih in sredozemskih državah, epidemija debelosti pa narašča v vzhodnoevropskih državah, kjer podatki v preteklosti niso bili tako pereči, navaja NIJZ.

Sicer na prehranske odločitve vplivajo številni dejavniki. "Največjo vlogo pri tem imajo podporna okolja. Pa naj gre za ponudbo hrane v trgovinah, za oglaševanje visoko mastne, sladke in slane hrane v različnih medijih in na družabnih omrežjih, ponudbo igračk ob prehranskih proizvodih, oglasi na spletu v obliki videoigric in podobno."

Sloveniji zaustavila trend

Slovenija je tako na tem področju z aktivno politiko ena redkih držav EU regije, ki ji je uspelo zaustaviti ta trend po letu 2010, še zlasti v nekaterih starostnih skupinah in z nekaterimi razlikami po spolu in predvsem pri otrocih in mladostnikih iz družin z višjim socialno-ekonomskim položajem. S tem se kaže, da zastavljeni ukrepi na različnih področjih, še zlasti pa na prehrani in spodbujanju telesne dejavnosti, delujejo.

Trendi v prehranjevanju slovenskih mladostnikov

Slovenski mladostniki, stari 11, 13 in 15 let, vse pogosteje  redno zajtrkujejo in vse manj je tistih, ki prepogosto uživajo sladkane pijače, je pokazala raziskava.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaznavajo, da se je sicer po letu 2010 zmanjšal delež čezmerno hranjenih in debelih mladostnikov: "Vendar pa se ne smemo prehitro zadovoljiti. Še vedno ima petina deklet in četrtina fantov telesno težo večjo od priporočene," opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da je zaskrbljujoče, saj je zelenjava med mladimi še vedno nepriljubljena in da jih več kot tretjina pije energijske pijače:

Izziv 21. stoletja

Debeli otroci so izpostavljeni večjemu tveganju za sladkorno bolezen tipa 2, astmo, težave s spanjem, mišično-kostne težave ter bolezni srca in ožilja. Prav tako so podvrženi  večjim psihičnim težavam in socialni izolaciji.

Gre za resne posledice, saj približno štirje od petih mladostnikov, ki so postali debelih, ne bodo več uspeli shujšati. Poleg tveganja za zdravje, so mladi s preveliko telesno težo tudi pogosto stigmatizirani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.