Svet
21 ogledov

Vsak tretji turist na Hrvaškem ne dobi nasmeha

Dubrovnik Shutterstock
Velikonočni prazniki so prvi pokazatelj obetov nove turistične sezone; Hrvaška si tudi v letošnjem letu obeta dobre rezultate. Svojim turističnim delavcem pri tem nalaga, da se – več smejijo in so bolj prijazni.

Hrvaške turistične delavce so v lanski sezoni ocenjevali tako imenovani skrivni gostje. Ugotovili so, da goste pri njihovem prihodu pozdravi 83 odstotkov turističnih delavcev, na odhodu 76. Zahvali se jim 65 odstotkov, nasmehne pa le 60 odstotkov.

Kljub vsemu smo v primerjavi z raziskavo, ki smo jo opravili v letu pred tem, lahko zadovoljni. Rezultati so boljši, kot leta 2013,” je za hrvaške medije povedala vodja projekta Željka Bakmaz z agencije Heraklea, ki je angažirala omenjene skrivne goste – ocenjevalce.

Ti so obiskali in ocenili 1700 lokacij v vseh sedmih jadranskih županijah. Odkrili so, da brez nasmeha in zahvale domačina odide vsak tretji turist, brez pozdrava ob odhodu vsak četrti, brez pozdrava pri prihodu pa ostane vsak peti gost.

Sonce in morje že dolgo niso več ključni pri odločitvah gostov, kam na počitnice. Jeziček na tehtnici lahko premaknejo tudi – so prepričani na Hrvaškem – prijaznost in dober vtis, ki ga pustijo turistični delavci. V raziskavi so se najslabše odrezali v Istri, Damlacija je na sredini. 

Več vsebin s področja počitnic in potovanj tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:12 07.april 2015.

    Kaj ti bo nasmeh če je pa zaigran? Pomemben je celoten odnos ne samo smeh in pozdrav. Če jz kakšno malenkost "narobe" nardim da ni pol naenkrat cel halo. Ker če je tko pol si lahk nasmeh kr nekam zatlačjo.