Avto
145 ogledov

Vsaka nesreča odslej točka na zemljevidu

Zemljevid nesreč AVP
Novo spletno orodje za poglobljeno spremljanje preteklih prometnih nesreč poleg informativnega značaja prinaša še cel kup uporabnosti za načrtovalce prometne varnosti.

Nedavno so pri Agenciji za prometno varnost (AVP) v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani usposobili orodje za spremljanje prometnih nesreč, ki je sicer že bilo sestavni del spletne strani agencije, vendar več let ni delovalo. 

  • Zemljevid prometnih nesreč je na voljo TUKAJ.

Povsem prenovljeno orodje pa znova omogoča možnost javnega dostopa do prikazovanja podatkov o preteklih prometnih nezgodah na slovenskih cestah. Kot pojasnjujejo njeni avtorji Miha Ambrož, Jernej Korinšek in Ivan Prebil, orodje na interaktivnem zemljevidu na različne načine (uporaba različnih podatkovnih slojev, tudi ortofoto) prikazuje lokacije nesreč vse od leta 1994 dalje pa do konca leta 2015.

Baza se bo  prihodnje seveda posodabljala, ob tem pa orodje podatke o nesrečah črpa iz policijskih zapisnikov, ostale podatke pa iz splošno dostopnih baz. Z možnostjo različnih filtrov iskanja je mogoče izluščiti tipe nesreč glede na kraj, cesto, vrsto udeležencev, čas ... Poleg tega je za vsako nesrečo mogoče prebrati anonimizirane podatke o udeležencih, stopnjo poškodb, rezultate alkotesta ...

Avtorji opozarjajo, da je v preteklosti pri policijskih zapisnikih prihajalo do napak in napačnih geolokacij, ki jih skuša aplikacija samodejno odpravljati, kolikor je to mogoče.

Še bolj kot doprinos za informiranje splošne javnosti je aplikacija lahko učinkovito orodje za policijo, vzdrževalce, presojevalce, gradbince in sploh vse odgovorne službe za prometno varnost, saj je mogoče za določeno območje zelo natančno izluščiti kritične točke in na podlagi tega pripraviti rešitve, denimo na križiščih, območjih z povečanim prometom šibkejših udeležencev ...

Razvoj aplikacije bo šel  prihodnje v smeri še večje natančnosti in vključitve dodatnih kriterijev, ocenjevanja križišč, vključevanja števcev prometa, pa tudi napovedovanja prometne varnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.