Svet
32 ogledov

Naredila se je mrtvo in preživela pokol

Po tragediji v Connecticutu
1/27
EPA
Mestece Newtown, te dni središče ZDA, je še vedno povsem onemelo po petkovem pokolu na osnovni šoli, v katerem je umrlo 20 šest- in sedemletnikov. Na vigiliji v mestu tudi predsednik Barack Obama. Oče ene od žrtev ponudil roko sprave morilčevi družini. Zgodba punčke, ki je edina preživela masaker v njenem razredu.

Na dan prihajajo nove podrobnosti petkovega stelskega pohoda na osnovni šoli v Newtownu v ameriški zvezni državi Connecticut, v katerem je umrlo 20 otrok in osem odraslih, tudi 20-letni strelec Adam Lanza in njegova mati Nancy Lanza, s katero sta živela. Preiskovalci iščejo odgovore, zakaj je imela sicer dobro situirana mati doma celoten arzenal orožja in kakšne izkušnje je imel s tem orožjem Adam, ki je imel psihične težave.

Uradno: Moril je Lanza, imel je še na stotine nabojev

Pozno popoldan je policija prvič uradno sporočila, da je moril Adam Lanza, čeprav so neuradno viri iz policije to potrjevali že prej. Prav tako je policija sporočila, da je Lanza v šolskih prostorih uporabil "stotine" nabojev, še "stotine" pa so jih našli pri njem, ko se je ustrelil v glavo. Svoje žrtve je pokončal s polavtomatsko puško, sebe pa nato s pištolo. Tudi slednje so sedaj potrdili prvič, prav tako pa tudi, da je pred prihodom v šolo na njunem skupnem domu v glavo večkrat ustrelil svojo mater Nancy in jo umoril. V avtu, s katerim se je pripeljal pred šolo, so našli še eno puško.

Delala se je mrtvo in edina preživela pokol

ABC je poročal o deklici, ki je edina v njenem razredu preživela še nepojasnjen strelski pohod Lanze. To je bil prvi razred, v katerega je vstopil Lanza po uboju ravnateljice in šolske psihologinje na šolskem hodniku. V razredu 16 otrok so umrli vsi njeni sošolci in sošolke, sama pa je preživela, ker se je naredila mrtvo, je za televizijo povedal pastor Jim Solomon, ki je bil v stiku z njeno družino. Kot je dejal, je iz šole prišla oblita s krvjo od glave do pet, njene prve besede pa so bile: "Mamica, z mano je vse v redu, ampak vsi moji prijatelji so mrtvi." Po besedah pastorja se deklica iz razreda spomni prišleka, ki je bil zelo jezen. V drugem razredu je Lanza ustrelil še pet otrok, nato pa se je ustrelil.

Guverner zvezne države Connecticut Dan Malloy je danes povedal, da je bil on tisti, ki je po dolgih urah uničujoče negotovosti za starše prednje stopil s seznamom pobitih otrok. "Starši so se več ur oklepali upanja," je guverner povedal za CNN. "Nikoli ne moreš biti dovolj pripravljen na kaj takega, da poveš družinam, da se njihove ljubljene osebe ne bodo nikoli vrnile domov."

Starši so otroke identificirali prek fotografij, s čimer so jim preiskovalci prihranili šok, ki bi ga bili deležni na prizorišču množičnega zločina.

Malloy je še razkril eno od dosedanjih ugank tragedije in sicer, kako je strelec vstopil v šolo, ko pa so ravno pred kratkim na pobudo ustreljene ravnateljice Dawn Hochsprung namestili varnostni sistem, zaradi katerega so bila vhodna vrata zaklenjena, vsak prišlek pa je moral pred vstopom pozvoniti in se po potrebi celo izkazati z dokumentom.

Malloy je povedal, da je morilec vdrl v šolo tako, da je "dobesedno odstrelil vhod v stavbo." "To je tisto, kar lahko takšno orožje stori za vas," je spomnil na dejstvo, da je Lanza v šolo prišel oborožen s civilno različico vojaške polavtomatske puške M4A3, ki jo je sicer mogoče povsem legalno kupiti celo v trgovski mreži Wallmart za okoli tisoč dolarjev (760 evrov). Prav z njo je pokončal večino, če ne vseh 26 žrtev v šoli, poleg 20 otrok še šest odraslih.

Polavtomatska puška M4 | Avtor: Proizvajalec Proizvajalec
Po besedah Malloya se je strelec ustrelil, ko so v stavbo vstopili prvi policisti. "Menimo, da se je to zgodilo v času dogodkov v drugem razredu (v prvem je prej pobil vse otroke razen enega in njihove vzgojiteljice, op a.), ko je zaslišal prihajajoče policiste in se očitno v tistem trenutku odločil, da si vzame življenje." Ob njem so našli še dve pištoli, od morilčevega vstopa v šolo do poboja in nato njegove smrti pa je minilo le nekaj minut.

"Najhujše, kar sem videl v življenju"

Vse žrtve so umrle zaradi strelskih ran, vsaka od njih je bila ustreljena večkrat, je za medije povedal H. Wayne Carver, vodja oddelka za sodno medicino v Connecticutu. "V tej službi sem že tretjino stoletja. Moja občutljivost morda ni občutljivost povprečnega človeka, a to, kar sem videl v zadnjih dneh, je morda najhujše kar sem videl v svojem življenju in najhujše, kar so videli moji sodelavci," je povedal novinarjem.

Carver, ki je opravil obdukcijo na sedmih žrtvah, je za ameriške medije povedal, da so bile rane povzročene z dolgocevnim strelnim orožjem. Ko ga je novinar vprašal, ali je bila puška glavno orožje, je odgovoril: "Da".

Ko so ga vprašali, če pozna število izstreljenih krogel, je dejal: "Bil bi vesel že, če bi vam lahko povedal natančno število krogel, ki sem jih našel [v truplih]."

Oče male žrtve Emilie sočustvuje z družino morilca

Policija je medtem objavila listo z imeni žrtev in njihovo starostjo. Umrlo je dvanajst šest- in sedemletnih deklic in osem enako starih dečkov. Odrasli so bili stari med 27 in 56 let, vključno z ravnateljico na šoli, psihologinjo in vsaj dvema učiteljicama.

Med ubitimi je bila šestletna Emilie Parker. "Medtem ko se je v naših srcih naselila globoka bolečina, nas tolaži spomin na dejstvo, kako čudvita oseba je bila Emilie in koliko življenj se je dotaknila v svojem kratkem bivanju na zemlji," je s solzami v očeh novinarjem povedal njen oče, Robbie Parker. Svojo hčerko je opisal kot bistro, ustvarjalno in ljubeče. Rada je risala slike in poskušala nove stvari.

Parker je izrekel sožalje vsem družinam ubitih, tudi družini morilca: "Ne morem si predstavljati, kako huda preizkušnja mora biti to za vas. Želim, da veste, da je ljubezen in podpora naše družine namenjena tudi vam."

Med ubitimi je tudi Ana Marquez-Greene, deklica, ki se je v Newtown pred kratkim preselila iz Kanade.

Ravnateljica in učiteljici na šoli | Avtor: Reuters Reuters
Ker sta strelcu poskušali odvzeti orožje, sta s svojim življenjem plačali tudi priljubljena 47-letna ravnateljica Dawn Hochsprung in šolska psihologinja Mary Sherlach.

Učiteljica v prvem razredu, 27-letna Victoria Soto pa je umrla medtem, ko je skušala rešiti svoje učence. Njeno truplo naj bi našli v omari, kamor je skrila učence, ko je slišala prve strele na hodniku šole. S svojim telesom je skušala zaščititi "svoje otroke", kot jim je po pripovedovanju njene družine govorila. Našli so jo ležečo nad trupli mladih učencev. Streljanja ni preživela niti 30-letna pomočnica Lauren Rousseau.

Zbiralka orožja in domača učiteljica sinu

V iskanju odgovora, zakaj je moralo umreti toliko ljudi na tako krut način, so preiskovalci pregledali vsak kotiček na šoli in domu morilca. Kot pravijo so tam našli "zelo dobre dokaze", ki bodo morda pojasnili motive grozovitega dejanja. Uradno so tudi potrdili, da je morilec pred strelskim pohodom najprej ubil svojo mamo. V nasprotju s prvotnimi poročili uradni predstavniki šolskih oblasti trdijo, da ni bila učiteljica na šoli, kjer se je zgodila tragedija, ampak vzgojiteljica, ki je pustila službo, da bi skrbela za svojega sina, medtem ko se je njen starejši sin Ryan odselil.

A njena nekdanja snaha Marsha Lanza vztraja, da je 52-letna Nancy nekaj časa delala kot pomočnica na šoli Sandy Hook. Po njenih besedah je Nancy Adama izpisala iz javnega izboraževalnega sistema, saj ni bila zadovoljna nad odnosom, ki so ga do njenega sina izkazovali učitelji. Tako naj bi se odločila, da ga bo šolala sama, poroča ABC. Kot še dodaja Marsha Lanza, je njen brat in nekdanji Nancyjin mož plačeval visoko preživnino za sinove in zato Nancy ni bilo treba več delati.

Mati pa je bila tudi strastna zbiralka orožja. Poleg strelskega orožja, ki so ga našli ob strelcu, je imel Adam dostop do vsaj še treh drugih kosov strelskega orožja.

"Kriminalisti bodo analizirali vse podrobnosti in iz dokazov, ki jih imajo, sestavili celotno sliko. Upamo, da bo to pojasnilo nesrečni dogodek," je za ameriške medije povedal Paul Vance, tiskovni predstavnik zvezne policije v Connecticutu.

Prizadeta tudi družina strelca

Oblasti v Hobokenu v New Yerseyu medtem izprašujejo tudi Ryana Lanza, starejšega brata strelca, četudi ga ne vodijo kot osumljeca. Zaslišan je bil tudi njun oče, Peter Lanza, ki se je leta 2009 ločil od svoje žene in živi z novo družino. V izjavi za javnost je izrazil sožalje družinam žrtev.

Po tragediji v Connecticutu | Avtor: EPA EPA
"Naša družina žaluje skupaj z vsemi, ki so bili prizadeti v tej velikanski tragediji. Nobene besede ne morejo izraziti tega, kako je dogodek strl tudi naša srca. težko razumemo, kaj se je zgodilo, in poskušamo poiskati odgovore," je dejal v izjavi.

Newtown odet v črnino

Pokol v Connecticutu je drugi najhujši strelski pohod v ameriški zgodovini, poleg streljanja na univerzi Virginia Tech, kjer je umrlo 32 oseb.

Žalovanje za žrtvami pokola | Avtor: Reuters Reuters


"Take reči se ne dogajajo v Newtownu," je povedala Renee Burn, učiteljica na neki drugi šoli v mestu, ki leži približno 130 kilometrov severovzhodno ov New Yorka.

Newtown ameriški mediji opisujejo kot mirno mesto z bogatimi hišami in obkroženo z gozdovi. Mnogi prebivalci dnevno migrirajo v Manhattan in bližnja mesta v Connecticutu, kot sta Stamford in Hartford.

V soočenju z nepredstavljivim so prebivalci mesta odstranili nekaj božičnih okraskov in po mestu, v iskanju odgovora, kako naprej, obesili plakate z napisi, kot so "Objemite učiteljico, "Prosim, molite za Newtown" in "Skozi tragedijo se bomo prebili z ljubeznijo".

"Ljudje v moji soseski se počutio krive ob praznovanju božiča. Umikajo dekoracijo," je povedala Jeannie Pasacreta, psihologinja, ki svetuje staršem, ko ne vedo, kako bi svojim otrokom pojasnili, kaj se je zgodilo.

Predsednica šolske uprave Debbie Leidlein je v petek preživela noč s starši, ki so izgubili svoje otroke. "Spraševali so, zakaj. Ne morejo razumeti, zakaj se je to zgodilo," je povedala. "In tudi nimamo odgovorov."

Po tragediji v Connecticutu | Avtor: EPA EPA
"Naslednji teden bo za Newtown grozen," je povedal Jeff Capeci, predsednik sodnega sveta v Connecticutu, pri čemer je imel v mislih množične pogrebe, ki jim bodo priča.

Komentarjev 8
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 17:34 17.december 2012.

    točno tako

  • mph 22:34 16.december 2012.

    Če nekdo noče razumet, pač noče. Jaz sem omenil sistem, kjer je bil človek res nekaj vreden (seveda izdajalci ne, logično), klošarjev ni bilo, vsak revež je imel enako dostop do medicine kot takratni relativni bogataši. Zdaj imamo bogataše, proti ...prikaži več katerim so bili nekdanji totalni reveži in imamo večino populacije, ki je že na spodnjem robu.

  • Pepe007 21:09 16.december 2012.

    Točno tako. Rdeča elita je potihem iztrebila opozicijo, ko pa je te manjkalo, pa je še med sabo redčila. Zato ni bilo nikoli veliko priviligirancev, ki bi lahko kradli na veliko. Vseeno je Jugoslavija okrog leta 1980 bila že precej ...prikaži več bolj v buli kot je sedaj Slovenija. Ker pa ni bila del kake monetarne unije, je lahko zdržala še skoraj 10 let z inflacijo in tiskom denarja.