Svet
143 ogledov

Vsaki šesti vrsti grozi izumrtje

Rumena krastača Profimedias
Vsaka šesta vrsta bo izumrla, če države ne naredijo ničesar, da bi omejile podnebne spremembe, o izsledkih zadnjih raziskav pišejo znanstveniki v reviji Science.

Raziskavo o vplivu podnebnih sprememb na živalske in rastlinske vrste so znanstveniki namenoma objavili le nekaj mesecev pred srečanjem v Parizu, kjer se bodo predstavniki vlad 200 držav pogovarjali o načrtih za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. 

"Pripravite se na katastrofo z nepopravljivimi posledicami"

Okoljevarstveniki svarijo, da bi tako velike izgube povzročile katastrofo z nepopravljivimi posledicami za ljudi in ekosisteme. 

Rastline in živali v Avstraliji, Južni Ameriki in na Novi Zelandiji so najbolj ogrožene, saj je tam največ avtohotnih vrst, ki lahko izumrejo v nekaj urah, če se temperatura ozračja preveč zviša.

Znanstveniki so opravili najobsežnejša raziskavo o vplivu podnebnih sprememb na biotsko raznovrstnost doslej. Analizirali so 131 različnih študij s tega področja.

Razlogi: Podnebne spremembe, deforestacija, masovni ribolov, ...

 Zaradi podnebnih sprememb, deforestacije, onesnaževanja in masovnega netrajnostnega ribolova je v zadnjih 40 letih z obličja planeta izginila polovica živalskih vrst, piše britanski Guardian. 

"Če bomo nadaljevali po tej poti, je tveganje izjemno veliko. Poglejte skozi okno, najdite šest živalski ali rastlin in pomislite, da bi lahko ena od teh v kratkem izumrla. To je zelo pomenljiv podatek," je ob tem povedal glavni avtor raziskave Mark C. Urban z univerze v Connecticutu.

"Izumrtja bodo vplivala na gospodarstvo, kulturo, zdravje"

 "Ta izumrtja bodo imela velike posledice za naša gospodarstva, kulturo, oskrbo s hrano in zdravje. Moramo ukrepati!," dodaja Urban. 

Kraljevi pingvini | Avtor: Profimedias Profimedias
Na pariški konferenci ne gre pričakovati, da se bodo pogajalci dogovorili o ukrepih, ki pomenili, da se ozračje do konca stoletja ne bi segrelo za več kot 2 stopinji celzija, kar v mednarodni strokovni skupnosti velja za še znosno. Okoljevarstveniki pa upajo, da bodo vlade držav po tem svoje zaveze za omejitev izpustov še okrepile. 

Če države ne obrzdajo trenutno rekordno hitrega poviševanja temperature ozračja, se bo s takim tempom do konca stoletja zvišalo za 4 stopinje celzija. To pomeni, da bo 16 odstotkov vrsta izumrlo.

Najbolj ogrožene so živali na Arktiki

 Študija razkriva tudi vpliv na vrste, ki bodo šok preživele – zaradi podnebnih sprememb se bo gotovo krepko zmanjšalo njihovo število. 

"Če bo dejansko izumrla vsaka šesta vrsta, je to velika tragedija ne le, ker bi bilo žalostno izgubiti del bogatega naravnega sveta, pač pa zato, ker je biološka raznovrstnost ključna za življenje na planetu – tudi za ljudi," opozarja Jamie Carr z mednarodnega združenja za ohranitev narave, ki redno objavlja seznam najbolj ogroženih vrst na planetu.

Polarni medved | Avtor: Profimedias Profimedias

Richard Walters, profesor z univerze v Reading pa poudarja: “Vemo, da je točnost napovedi odvisna od številnih predpostavk, a ta študija nam pomaga dognati najpomembnejše neznanke." 

Podnebne spremembe na živalske vrste vplivajo neposredno in posredno. Zaradi spremembe vremena morajo začeti hrano iskati izven habitata v katerem živijo.

Vrste, ki živijo na Arktiki so s tega stališča še posebej ranljive. Polarni medved mora denimo za to, da dobi hrano, plavati daljše razdalje, saj so se v zadnjih nekaj letih ledena območja zmanjšala.

Tjulenj | Avtor: Profimedias Profimedias

Tudi za tjulnje je polarni led življenjskega pomena, saj na njem počivajo. 

Če bi državam uspelo omejiti hitrost s katero se ozračje segreva, bi se lahko nekatere vrste na višje temperature sčasoma prilagodile. 

"Vendarle ne smemo biti tako črnogledi. Časa imamo zaenkrat še dovolj. Da vrsta izumre, je običajno treba veliko časa. Z različnimi procesi bi lahko tok dogodkov preusmerili, a ukrepati je treba takoj. Svet mora spoznati resnična tveganja," sklene Urban.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • BenX 13:32 03.maj 2015.

    to vremensko sra*** je samo eno veliko nakladanje, da bi MI imeli občutek krivde in bi nas elita lahko še bolj obdavčila in omejila v pravicah in svoboščinah. CO2 in podobne štorije... ne me f***. res da zastrupljamo lokalno okolje, ...prikaži več ne pa globalno segrevanje in podobno blebetanje. folk, ne nasedat na podobne finte. isti politiki, ki gradijo naftne ploščadi nam solijo pamet o onesnaževanju. malo za razmislit.

  • tomaz 12:54 03.maj 2015.

    @dimnikar, če nečesa ne poznaš, potem to še ni vzrok, da tistega ki pa ve, kar ti ne veš, proglasiš za idiota. Dejstva so že dolgo poznana, nenazadnje so tudi pospeševalnik dodelali v namenu, da potrdijo tudi definicijo amtimaterije. Verjetno ...prikaži večije. Verjetno veš, da prav vse zahteva ravnovesje, če se tehtnica premakne na eno stran, se nekaj podre na drugi. In to se dogaja na našem planetu. Energente izčrpavamo hitreje, kot jih narava lahko nadoknadi in tu se je razmreje podrlo. To je tudi glavni vzrok, da se tako hitro dogajajo neljube spremembe, ki nas vse bolj in bolj opozarjajo, da je potrebno na tem področju reševati naš planet.

  • JohnSmith30699 12:23 03.maj 2015.

    in seveda se se kaj apokapoliptičnega ne zgodi rabimo takoj, nujno, uvesti nove DAVKE! !!!!1111! Samo tako lahko rešimo naš planet!"