Slovenija
33 ogledov

Vsako delo šteje, vendar ne enako

slovenija 19.10.2010 studentje, studentska arena, GR, Ljubljana, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Študentsko delo. Po sprejemu novele mesec dela morda ne bo štel za mesec pokojninske dobe.

Z dodatnim obdavčenjem študentskega dela bodo študenti in dijaki upravičeni do pokojninske dobe. Ministrstvo za delo načina priznavanja v predlogu novele zakona ne obravnava, vendar je že jasno, da bodo študenti za en mesec pokojninske dobe morali doseči 60 odstotkov bruto plače. V praksi to lahko pomeni, da študentu za mesec dela z novo minimalno postavko (4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto) ne bo priznan en mesec pokojninske dobe. Za en mesec pokojninske dobe bi moral namreč predlani študent ali dijak zaslužiti nekaj več kot 915 evrov bruto, za dva pa 1.830 evrov. Se pa bodo skozi leto prejemki seštevali in študenti bodo od tega sorazmerno upravičeni do ustreznega deleža pokojninske dobe.

Zaposleni plačujejo manj

Za začasno in občasno delo dijakov in študentov bo sicer meja za mesec pokojninske dobe postavljena nekoliko višje, kot je pri rednem delovnem razmerju, kjer šteje minimalna plača, ki je nižja od 60 odstotkov povprečne plače. Pri redno zaposlenih bi se mesec pokojninske dobe (po predlanskih podatkih) priznal že pri 763 evrih bruto, medtem ko morajo honorarci, samostojni podjetniki in po sprejetju novega zakona tudi študenti zaslužiti vsaj 152 evrov več.

Plačati bi morali še več

Andrej Zorko z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pojasnjuje, da bi lahko bila osnova za obračun prispevkov pri študentskem delu morda nekoliko nižja, "vendar bi bilo lahko to nevarno, saj bi potem tako delo predstavljalo izjemo". Na ministrstvu za delo pa odgovarjajo, da bi morala biti minimalna postavka pravzaprav še višja, ker je najnižja pokojninska osnova določena v višini 76,6 odstotka povprečne plače. "Vsi, katerih dohodki so nižji od tega zneska, vplačajo premalo za svojo pokojnino," še pojasnjujejo na ministrstvu.

Tudi zaposleni kmalu več

Tudi redno zaposleni lahko v skladu s pokojninsko reformo do leta 2021 pričakujejo postopno dviganje najnižje osnove za plačevanje prispevkov na 60 odstotkov povprečne mesečne plače (predlani je bila meja 915 evrov bruto). Redno zaposleni, ki zaslužijo manj, bodo morali plačevati višje prispevke, četudi se njihove plače ne bodo zvišale.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.