Slovenija
2556 ogledov

Vsako kosilo je treba plačati

agencije Agencija Nikal
Nepoštena poslovna praksa. “Darilo”, ki ga je treba plačati, ni darilo.

Prepoved. “Podarjamo vam potovanje po južni Turčiji,” je bilo zapisano v sporočilu, ki ga je eden od naših bralcev prejel na domači naslov. Ob rojstnem dnevu naj bi mu sedemdnevno potovanje podarila agencija Nikal, on bi moral plačati le letališke pristojbine in strošek rezervacije, s sabo pa bi moral vzeti tudi sopotnika. Ta bi za potovanje odštel še med 397 in 597 evri, odvisno od izbire termina. Če bi želela še večerje, bi jih morala doplačati, in sicer vsak po 98 evrov.

Taka “darila” prepovedana

Tržni inšpektorat RS (Tirs) je ugotovil, da gre pri tem za zavajujočo poslovno prakso, saj mora potrošnik, če se odzove, za takšno “darilo” plačati več kot neizogibne stroške, na primer stroške prevzema ali dostave izdelka. Z odločbo so jim zato prepovedali uporabo nepoštene poslovne prakse, uvedli pa bodo tudi prekrškovni postopek. Za tovrstno kršitev je predpisana globa v višini od tri tisoč do 40 tisoč evrov.

“Na podlagi izvedenega inšpekcijskega postopka je bilo ugotovljeno, da je turistična agencija pošiljko z 'darilom za rojstni dan' posredovala približno 23 tisoč potrošnikom, podatka o tem, koliko potrošnikov se je na 'darilo' dejansko odzvalo, pa Tirs nima,” so pojasnili.

Koliko potnikov so tako peljali v Turčijo, v podjetju Nikal niso razkrili, po neuradnih podatkih, najdenih na spletu, pa naj bi jih od septembra do začetka decembra v Turčijo peljali 350.

Direktor podjetja Saša Barbir je dejal, da njihova agencija organizira potovanja v sklopu različnih programov lojalnosti za kupce njihovih marketinških partnerjev. Morebitnim potnikom ponudbo Nikala po njegovih navedbah tako pravzaprav pošiljajo ta podjetja, ki imajo programe lojalnosti.

“S takim poslovnim modelom pridobimo večje število potnikov, zato smo si lahko zagotovili ugodnejše cene prevoznikov in hotelirjev, s tem pa imamo možnost oblikovati ponudbo z brezplačno namestitvijo za enega potnika v dvoposteljni sobi,” je dodal Barbir. Hkrati je zatrdil, da pri organizaciji sledijo vsem predpisom.

Komentarjev 2
  • dragec 09:19 21.januar 2013.

    Podjetja v obliki NIKAL travel, njimu podobna za trženje izdelkov in "za nagrade" potovanja "na lastne stroške" so mutna posla in tu je potrebno, da inšpekcija odreagira ter zavaruje naivne slovence!!!

  • KOJAK 08:16 21.januar 2013.

    Bemti boga pa kako ljudje lahko nasedate takim pravljicam, da vam bo neka agencija s katero še nikoli niste potovali, za rojstni dan podarila potovanje v vrednosti 300-500 €. Naivčine... zapomnite si, v življenju ni NIČ zastonj.