Slovenija
91 ogledov

Vsako leto jih je 90 manj

govorilnica, telefon Anže Petkovšek
Govorilnice. Njihovo število in število pogovorov iz njih iz leta v leto manjše.

Klici. “Trenutno je v omrežje Telekoma Slovenije vključenih 2.689 javnih telefonskih govorilnic. Delujejo vse. Področno gledano jih je največ na območjih Ljubljane, Maribora in Kopra. Če pa gledamo lokacijsko, so to mestna središča, železniške in avtobusne postaje, bolnišnice, zapori ter druge javne ustanove,” so nam s Telekoma odgovorili na vprašanje, koliko govorilnic še deluje v Sloveniji. Naš največi operater ima do leta 2014 pravico do izvajanja univerzalne storitve upravljanja javnih telefonskih govorilnic, ki mu jo je na razpisu podelila agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

Govorilnic vse manj

Njihovo število se sicer vsako leto zmanjša za okoli 90. Konec leta 2003 jih je denimo delovalo 3.563, danes le še 2.689. “Število prilagajamo potrebam in razmeram na posameznih območjih. Govorilnice se odstranijo samo v primerih, ko to zahteva lastnik zemljišča, če gre za vandalizem ali če na lokaciji ni prometa. Na nekaterih lokacijah zaradi prometnih potreb njihovo število celo povečujemo,” so pojasnili na Telekomu.

Števila in dolžine pogovorov iz javnih govorilnic operater ni želel razkriti. A če gre soditi po številu prodanih telekartic, s katerimi lahko iz govorilnic kličemo, skokovito upada tudi število opravljenih klicev. V petih letih se je prodaja kartic namreč skoraj prepolovila.

Dragi pogovori

Telekartica s 25 impulzi stane 2,92 evra. Če boste z njo klicali v mobilno omrežje Telekoma Slovenije, bo dolg le dobre štiri minute. Znotraj mobilnega omrežja so pogovori skoraj neprimerljivo cenejši; za enako ceno lahko namreč govorite več kot 33 minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.