Slovenija
77 ogledov

Vsako leto v smeti odvržemo 1,3 milijarde ton hrane

Zavržena hrana Shutterstock
Svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo danes, je namenjen ozaveščanju o hrani, ki jo zavržejo gospodinjstva, oziroma zmanjševanju prehranskega odtisa. Geslo letošnjega dneva okolja je "Premisli. Jej. Varuj." in izpostavlja etični vidik tudi pri nakupovanju hrane. Vsako leto namreč v smeti odvržemo 1,3 milijarde ton hrane.

Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je to več, kot na primer v enem letu pridelajo na celotnem območju podsaharske Afrike. Na drugi strani pa je vsak sedmi Zemljan lačen in zaradi lakote vsak dan umre 20 tisoč otrok, mlajših od pet let.

Zavržemo 76 kg hrane na prebivalca

V okviru problematike biološko razgradljivih odpadkov predstavlja zavržena hrana pomemben delež. Za največji delež odpadne hrane so odgovorna prav gospodinjstva. Približno 42 odstotkov celotne odpadne hrane izhaja iz gospodinjstev, v povprečju okoli 76 kilogramov na prebivalca.

Pomanjkanje osveščenosti

Količine odpadne hrane v gospodinjstvih povečuje predvsem pomanjkanje osveščenosti in znanja o preventivnih ukrepih. Informacije o prehranskih tehnikah za preprečevanje nastajanja odpadkov lahko tako pomagajo gospodinjstvom razumeti, kako kupovati pametneje in uporabiti tisto, kar je bolj učinkovito, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Vsako gospodinjstvo zavrže 565 evrov na leto

Poročilo britanskega programa WRAP (Waste & Resources Action Programme) o odpadkih hrane in pijače iz gospodinjstev iz leta 2009 navaja, da jo je od kupljene hrane v enem letu zavržene kar 25 odstotkov (po teži). Podobna študija v ZDA je pokazala, da v povprečju kar 14 odstotkov nakupov v gospodinjstvih konča kot zavržena hrana. WRAP ocenjuje, da del te zavržene hrane, ki bi se ji lahko izognili, predstavlja za gospodinjstva skupne stroške približno 14 milijard evrov na leto ali povprečno 565 evrov na gospodinjstvo na leto.

Svetovna proizvodnja hrane prostorsko zavzema 25 odstotkov vseh bivalnih zemljišč, za pridelavo vse svetovne hrane porabimo približno 70 odstotkov vse sveže vode na Zemlji, skrčimo približno 80 odstotkov gozdov in "pridelamo" 30 odstotkov emisij toplogrednih plinov. In nenazadnje s tem višamo stopnjo izgube biotske raznovrstnosti.

Svetovni dan okolja bodo s številnimi dogodki obeležili širom po svetu, tudi v Sloveniji. Gospodarska zbornica Slovenije danes v Ljubljani pripravlja Okoljski dan gospodarstva. V Mariboru pa bo potekala akcija 1 tona CO2, ki jo bo izpeljala Energetska agencija za Podravje.

Komentarjev 3
  • Scott 19:53 05.junij 2013.

    Ko pa je gospod Janša že dolgo nazaj 1 x omenil, da je v smetnjakih tudi kruh, ste bli pa vsi v luftu?

  • ennanova 12:17 05.junij 2013.

    Del problema in del rešitve: Dvigovanje obrestnih mer in odpis dolgaV vsakem primeru kaže, da se je ortodoksni pristop golega državnega varčevanja izpel in da bo potrebno poprijeti za nekonvencionalne ukrepe, med katere spada tudi odpis dolga.http://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1022-del-problema-in-del-resitve-dvigovanje-obrestnih-mer-in-odpis-dolga

  • Oseba_ 10:15 05.junij 2013.

    ŽALOSTNO IN NEPRAVIČNO DO VSEH LAČNIH