Zdravje > Prehrana
575 ogledov

Vse bolj priljubljen tudi ajdov kruh

Ajdov kruh z orehi Osebni arhiv
Ajda je vsestranko in zdravo živilo, zato jo lahko brez skrbi uživamo vsak dan. Poleg visoko kakovostnih beljakovin vsebuje tudi flavonoide in flavone, fitosterole, fagopirine ter proteine, ki vežejo tiamin.

Ajda je staro živilo, ki postaja vse bolj priljubljeno zaradi svojega značilnega okusa in številnih koristi za naše zdravje. Bogata je z beljakovinami, antioksidanti in prehranskimi vlakninami. Inštitut za nutricionistko na svoji spletni strani navaja, da naj bi imeli izvlečki beljakovin ajde koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak, povišan holesterol ter bolezni srca in ožilja.

Ajdovo zrno ima dobro uravnoteženo aminokislinsko sestavo. Poleg visoko kakovostnih beljakovin pa ajda vsebuje tudi flavonoide in flavone, fitosterole, fagopirine ter proteine, ki vežejo tiamin.  Flavonoidi so glavna skupina naravnih antioksidantov. Pomagajo zniževati raven holesterola v krvi, ohranjajo moč in fleksibilnost kapilar in arterij, znižujejo krvni tlak ter zmanjšujejo tveganje za nastanek arterioskleroze. Ajdova moka je primerna tudi za ljudi s celiakijo, saj ima nizko vsebnost prolamina, ki je sestavine glutena.

Vse bolj priljubljena 

Zaradi pozitivnih učinkov ajde na zdravje in počutje ter seveda njenega prepoznavnega, izvrstnega okusa, je vse pogostejša v naši  prehrani. Je mo jo lahko zelo pogosto, daj si jo lahko privoščimo na mnogo načinov, kot samostojno jed ali kot prilogo oziroma uporabljamo ajdovo moko za pripravo različnih jedi.

Iz Lidla sporočajo, da je med Slovenci vse bolj priljubljen tudi ajdov kruh z orehi, njihov sveže pečeni ajdov kruh je dobil tudi zlato priznanje za kakovost. Kruh najprej pripravijo v Žitu, nato ga v Lidlovi pekarni zapečejo. Ker gre za poseben kruh z orehi, ga nekateri jedo kar samega, brez namazov in drugih jedi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.