Slovenija
102 ogledov

Vse cene na enem mestu

<Zivljenje> 30.8.2007 zdravstveni tehnik, medicinski pripomocki, klinicni
Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je pripravilo aplikacijo Skupna baza cen, v kateri so zbrane cene več kot 90.000 artiklov, ki jih kupujejo v zdravstvu. Orodje naj bi pomagalo pri doseganju čim nižjih nabavnih cen.

Direktor združenja Metod Mezek je dejal, da so na projektu začeli delati pred štirimi oz. petimi leti, podporo ministrstva za zdravje pa je projekt dobil novembra lani. Podatki iz Skupne baze cen bodo dostopni na spletnem portalu zNet, kar pomeni, da jih bodo lahko videli direktorji bolnišnic. Ker gre za podatke javnega značaja, bodo ti na voljo tudi javnosti, če bodo na združenje naslovili zaprosilo, je pojasnil Mezek. 

Orodje bo zavodom pomagalo pri doseganju čim nižjih nabavnih cen. Direktor Psihiatrične bolnišnice Vojnik Marjan Javornik je aplikacijo označil kot dobro orodje pri raziskavi trga pred javnim naročilom in pri postavitvi cilja, do kod lahko hipotetično dosežejo prihranke oziroma nižjo ceno. 

Po besedah generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja pa bodo realni podatki o cenah zdravil pomagali tudi ZZZS pri pripravi novih obračunskih modelov. V obračunskem modelu za posamezno zdravstveno storitev, ki jih sedaj prenavljajo, je med drugim vključena tudi cena zdravil.

Devetnajst mesecev, da so odprli ponudbe

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je predstavila potek skupnega javnega naročila za zdravila, v katerega je vključenih vseh 26 bolnišnic, objavljen pa je bil julija 2015. Pojasnila je, da je na naročilo, katerega okvirna vrednost znaša med 40 in 50 milijonov evrov, prišlo toliko revizijskih zahtevkov oz. pritožb, da so lahko šele po 19 mesecih odprli ponudbe.

Prejeli so 19 ponudb, ki ustrezajo razpisnim pogojem. Razpisna komisija pa mora najpozneje v 90 dneh opraviti končni izbor. "S tem bo dosežena popolna transparentnost naročanja za vse bolnišnice," je dejala ministrica in dodala, da gre za zelo kompleksno naročilo 3000 zdravil, ki so razdeljena v 1800 sklopov. "Zagotovljeno bo, da bodo vse bolnišnice nabavljale isto zdravilo po enaki ceni," je povedala.

Ministrica je opozorila, da je Slovenija za multinacionalke zelo majhen trg in bi se lahko zgodilo, da se podjetje z določenim zdravilom, če ne bi bilo izbrano na skupnem javnem naročilu umakne. Če bi ostal samo en ponudnik na našem trgu, bi to predstavljalo nevarnost, da bi potem enormno povišal cene.

Drugi skupni javni razpis so zato prilagodili tako, da daje možnost, da več dobaviteljev ostane na trgu. Če bi ostali brez dobavitelja zdravila, bi namreč bili primorani v uvoz iz tujine, kar pa lahko traja tudi več mesecev. 

Ena bolnišnica bi naročala še za druge

Znižanje nabavnih cen bi lahko dosegli tudi tako, da bi določena specializirana bolnišnica, ki dosega nizke cene za določen material, opravila javno naročilo za vse bolnišnice, denimo bi ortopedska bolnišnica kupila umetna kolena za celotno Slovenijo.

Po navedbah Kolar Celarčeve so imenovali skupino strokovnjakov, ki bo pripravila tehnične standarde za skupno javno naročilo na področju interventne kardiologije. Med te spadajo tudi žilne opornice, katerih cene so v zadnjih mesecih v javnosti dvignile veliko prahu.

Sčasoma pa bodo po njenih navedbah pripravili tehnične standarde za skupna javna naročila tudi za druge vgradne materiale in tehnične pripomočke. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.