Slovenija
15 ogledov

Vse smeti so bile legalne

Nadzor prevažanja odpadkov
1/2
PU Koper
Na Fernetičih nadzorovali tovornjake, da bi odkrili, ali morda čez mejo ne prevažajo odpadkov brez dovoljenja.

Kriminalisti, policisti, finančni preiskovalci Fursa in inšpektorji Inšpektorata za kmetijstvo in okolje so pri poostrenem nadzoru odkrivanja in preprečevanja čezmejnega pošiljanja odpadkov na mejnem prehodu Fernetiči preverili 46 tovornih vozil. Od tega jih je štirinajst dejansko prevažalo odpadke. V večini primerov so prevažali odpadno železo ali mešane komunalne odpadke.

Vsi pa so imeli potrebno dokumentacijo, tako da nepravilnosti niso odkrili.

"Tudi na splošno ocenjujemo, da je okoljevarstvena problematika na območju PU Koper ugodna, saj v letošnjem letu še ni bilo zaznanih kaznivih dejanj s tega področja, v lanskem letu pa so kriminalisti in policisti obravnavali le dva primera storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja,“ so sporočili s PU Koper.

Visoka denarna in zaporna kazen

Čezmejne pošiljke odpadkov, predvsem tiste nezakonite, imajo lahko negativne
posledice za okolje in zdravje ljudi. Lahko pride do onesnaženja tal ali podzemnih voda.

Tistim, ki bi nezakonito prevažali odpadke, je zagrožena globa v višini 75.000 evrov, predvidena pa je tudi zaporna kazen do dvanajst let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.