Zdravje > Otrok
34 ogledov

Vse varnostne zapore za stopnice niso varne

Varnostna ograjica za stopnice Profimedias
Potrošniške organizacije opozarjajo, da vse varnostne zapore za stopnice niso varne za otroke. Najbolj problematični so razmiki med deli zapore.

"Pri izdelkih, ki se uvrščajo med varnostno opremo za otroke, nismo pričakovali varnostnih pomanjkljivosti, a so rezultati nekoliko razočarali. Glede na namen izdelkov bi morali izpolnjevati vse zahteve varnostnih standardov, a jih vsi ne," so po testiranju varnostnih zapor za stopnice izpostavili pri Zvezi porošnikov Slovenije, ki so skupaj z drugimi evropskimi organizacijami testirali zapore.

Pozor pri razmiku med prečkami!

Ko eno izmed večji pomanjkljivosti navajajo razmike predvsem pri zaporah v obliki ograje iz palic. "Z lutko smo preverjali, ali bi se otrok manjše rasti lahko zrinil med elementi ograje ali splazil pod njo. Če bi se zagozdil v odprtini, so posledice lahko usodne, a niso pomembni le razmiki med palicami, ampak tudi razdalje okvirja vrat do tal in zidu," so izpostavili pri ZPS, kjer opozarjajo tudi na pozornost pri višini zapore.

Višji otroci potrebujejo višje pregrade

Po evropskem standardu, ki ga proizvajalci tudi upoštvajo, naj bi ta znašala 65 cm, kar zagotavlja varnost otrokom, ki po višini ne presegajo 85 cm. A hkrati poudarjajo, da so danes mnogi otroci višji, kar pomeni, da bi se morale zahteve standardov spremeniti, meje bi se morale zvišati.

Ograjice so se sicer zadovoljivo odrezale na testu mehanske sile, kjer so trdnost preverjali z 10 in 25 kilogramsko utežjo. Nekatere ograjice pa 500-kratnem zapiranju in odpiranju vrat niso bila več tako zanesljive, kot bi si želeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.