Slovenija
19 ogledov

Vse več cestnih tatov

bencinska črpalka Uroš Podgorelec
Previdno. Število drznih tatvin in kraj goriva na avtocestah se je v zadnjih mesecih zelo povečalo.

“Zadnje mesece na avtocesti in avtocestnih počivališčih opažamo vse več kriminalitete. Predvsem se je povečalo število drznih tatvin, več je tudi kraj goriva in prevozov v tujini ukradenih vozil, s katerimi tatovi našo državo praviloma le tranzitirajo,” razkriva Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Koper. Največ kaznivih dejanj je na avtocestnih počivališčih Ravbarkomanda in Studeno.

Najprej predrejo gume

Čeprav povečanja števila patrulj ni opaziti, na koprski PU trdijo, da so na avtocesti delovanje okrepili. “Pri tem moramo poudariti, da je tatove na avtocestah izjemno težko dobiti zaradi njihovega načina izvrševanja dejanj. Pripravljalni del namreč izvršijo na počivališču, kaznivo dejanje pa dokončajo na odstavnem pasu avtoceste – na postajališču predrejo pnevmatiko, tatvino pa izvršijo, ko mora na odstavnem pasu voznik čez nekaj kilometrov ustaviti vozilo,” pojasnjuje Leskovčeva. Ne glede na več kaznivih dejanj policija ocenjuje, da se varnost prebivalcev ni poslabšala.

Ukrepala OMV in Petrol

Zaradi tatvin je nekaj ukrepov za zmanjšanje možnosti kaznivih dejanj na avtocesti uvedel Petrol, interne varnostne ukrepe pa je zaostril tudi OMV. Na Darsu, ki ga je policija obvestila o slabši varnosti na avtocestah in hitrih cestah, pa pravijo: “Pojavile so se tudi pobude, da bi z videokamerami na počivališčih poskušali zagotoviti nekakšen videonadzor za spremljanje kriminalitete, a jih ne moremo realizirati, saj nismo pristojni za spremljanje kriminalitete.” Dars sicer prek svoje spletne strani voznike poziva k preventivnim in samozaščitnim ukrepom.

Komentarjev 1
  • Erika Brecelj 13:27 06.oktober 2012.

    In kakšni so ti "preventivn in samozaščitni ukrepi"?? - Moj je teleskopski moment ključ, elektrošoker, plinski razpršilec, airsoft pištola na jeklene kroglice in kuhinjski nož. A sklepam, da v kolikor karkoli od tega uporabim proti zmikavtom in avtocestnim kriminalcem, bom ...prikaži več na koncu s strani naše "vrle" policije in pravosodja, vsega kriva jaz, njih pa niti zaslišali ne bodo.