Slovenija
64 ogledov

Vse več opominov

slovenija 12.01.2009 elektrika, elektricni stevci, poloznice za elektriko, racun Boštjan Tacol
Položnice. Največ zamud pri plačilu elektrike.

Delež odjemalcev električne energije, ki položnice poravna z zamudo, se s krizo povečuje, opažajo slovenski elektrodistributerji. Pri Elektru Gorenjska je odjemalcev, ki račun poravnajo šele po prejetju prvega opomina, okoli 30 odstotkov, pri Energiji plus pa že več kot polovica. V Elektru Primorska se je v zadnjem letu obseg neplačanih terjatev povečal za približno šest odstotkov. 

"Kot je v Sloveniji čutiti že nekaj let, je ekonomsko stanje prebivalstva iz leta v leto slabše, predvsem v severovzhodni Sloveniji, kjer smo prisotni v največji meri," pojasnjujejo v Energiji plus. Gospodinjstva kot najpogostejše razloge za zamudo pri plačilu navajajo "zadolženost, brezposelnost – predvsem nenadno izgubo službe – in nizke pokojnine, ki ne zadoščajo za pokrivanje vseh mesečnih stroškov", pravijo v Elektru Gorenjska. 

Zamujajo tudi podjetja

V Elektru energiji poleg naraščajočega trenda gospodinjstev, ki plačujejo z zamudo, opažajo, da se hkrati povečuje število dni zamude, vse večji pa je tudi delež neplačnikov, ki plačujejo prek trajnika. Izpostavljajo, da je z gospodarsko krizo trend nerednega plačevanja narasel tudi pri poslovnih odjemalcih: "Predvsem se povečuje delež neporavnanih terjatev zaradi povečanja števila postopkov prisilnih poravnav in stečajev. Izrazit trend povečevanja števila insolvenčnih postopkov je zaznati od leta 2011."

Pri vodi ni razlik

V nasprotju z elektrodistributerji vpliva krize na zamujanje pri plačilu položnic ne zaznajo v Mariborskem vodovodu, ki oskrbuje okoli 220.000 prebivalcev. Višina zneska na položnicah, ki jih izstavijo, je sicer občutno nižja od stroškov za elektriko, saj je na slabi polovici vseh izdanih položnic znesek manjši od desetih evrov. Manj opominov so lani v primerjavi s predlani izdali tudi v ljubljanskem podjetju Vodovod - Kanalizacija, kjer imajo tudi manj vloženih izvršb. Teh je bilo lani v primerjavi z letom 2011 za dobrih 50 odstotkov več v Snagi in za okoli18 odstotkov več v Energetiki Ljubljana.

Sprememb pri plačilni disciplini ne zaznajo v Simobilu: "Plačevanje položnic pri naših uporabnikih, tako fizičnih kot poslovnih, vsa leta ostaja približno enako ne glede na obdobje." Razlik med posameznimi regijami ne zaznavajo.

Komentarjev 4
  • dragec 15:00 27.januar 2014.

    Mirkec, vidim, da te muči zadeva, ki tudi mene moti (nesposobnost prodaje državnega premoženja, zdrave privatizacije, uporaba sistema korporativnega upravljanja v ostanku državnega. Osebno bi videl, da je 80 % podjetij privatiziranih (pa če hočeš, tudi zdravstvo). Moti me ...prikaži več pa drugo, da so naši lastniki tako neodgovorni do svoje lastnine (primer Mure). Moti me na tisoče SP, ki ne funkcionirajo. Glede davkov, to ti je mirkec ukaz iz EU, mi ga samo izvršujemo. Verjetno je, da bi se tudiplešasti poslužil te oblike polnjenja proračuna.

  • mirko 14:17 27.januar 2014.

    Vseeno mi je pod katero vlado stradam in me zebe, pomembnejše je pod katero vlado vidim na koncu tunela luč. Pod to šiviljsko vlado je ne vidim celo nasprotno, hodimo še globje v tunel, vse do zadušitve. Iskreno ti privoščim ...prikaži več da bi tudi ti začutil krizo, v kolikor seveda nisi birokratski molj v državni ali javni upravi ki še dejansko ne ve kaj je kriza. Povej mi kakšna je razlika v dejanjih lastninjenja med Kordežem, ki že sedi v restu in Rigelnikom ki verjetno nikoli ne bo sedel, ker je na pravi strani (Kučanovi-ultra levica).

  • dragec 11:34 27.januar 2014.

    Misliš, da bi pod plešastim in njegovim vojakom bilo kaj boljše??????