Šport > Nogomet
24 ogledov

Vsega konec za Iličića in Violo

Josip Iličić EPA
Na povratnih polfinalnih tekmah Fiorentina gosti Seviilo, Dnipro pa Napoli. Vijoličasti iz Firenc so že na prvi tekmi klonili z 0:3, tudi domači dvoboj pa se ni odvijal po željah Josipa Iličića in osigralcev. Viola je doma klonila z 0:2, v finale pa se je prebil tudi Dnipro, Ukrajinci so bili z 1:0 boljši od Napolija.

Josip Iličić je uspel prepričati trenerja Vincenza Montello, ki mu je po drugi zaporedni "doppieti" v Serie A namenil prvo enajsterico na povratni tekmi polfinala Evropske lige proti Sevilli. Andaluzijci so doma opravili velik posel z visoko zmago (3:0), zato so vijoličasti potrebovali enega izmed največjih povratkov v zgodovini nogometa, da bi se na domačem stadionu Artemia Franchija ob koncu večera lahko veselili uvrstitve v varšavski finale.

Kljub razigranemu vzdušju, ki je napovedovalo, da se vsaj toskanski navijači še niso predali, bi lahko Fiorentina brez vsakršnih možnosti ostala že v enem prvih napadov. Andaluzijski kapetan Coke je prišel do žoge v kazenskem prostoru in s težkega položaja meril skozi noge vratarja Neta, žogo, ki je sicer letela mimo vrat, so nato uspeli izbiti Fiorentinini branilci.

Vijoličasti so odgovorili po lepem preigravanju Iličića, ki se je v svoji prvi pravi akciji mojstrsko obrnil in podal v sredino proti Mohamedu Salahu, čigar strel pa je pred Sergiem Ricom zletel v blok. Iličić je bil še naprej precej razigran, toda v 15. minuti preveč optimistično poskušal s strelom od daleč, ki je poletel precej čez prečko Rica. Prav z noge Iličića je poletel predložek iz kota v 17. minuti, povsem sam je ostal kapetan Gonzalo Rodríguez, a mu je Rico izjemno preprečil dosego zadetka po strelu z glavo z vsega nekaj metrov. 

V 27. minuti že vsega konec

Fiorentino pa je nato v nemogoč položaj postavil gol Carlosa Bacce, ki je sledil že čez manj kot pet minut - ostro podajo Éverja Banege s prostega strela z desne strani je spretno v zadetek spremenil Bacca, ki se je rešil nepremičnega StefanaSavića in zabil pod prečko. Če je Sevilla sploh še potrebovala potrditev napredovanja, ga je dobila v 27. minuti, ko je po novem fantastičnem predložku s prostega strela do žoge na drugi vratnici prišel Coke in jo "na prvo" poslal v sredino, tam pa jo je s ponesrečenim posredovanjem na nogo Danielu Carriçu poslal Jose Basanta in Portugalec praktično z golove črte ni grešil.

navijači Fiorentine | Avtor: EPA EPA
Rico je moral v 30. minuti dobro posredovati po močnem strelu Pizarra z velike razdalje. Dvakratni podajalec Banega bi lahko v 34. minuti tudi zadel, toda po lepem preigravanju je njegov strel z levico blokiral Gonzalo Rodríguez, Neto pa je končno uspel ubraniti vsaj eno žogo. Iličić je vnovič zapretil v 36. minuti, ko si je lepo ustavil podajo Salaha in poskusil z levico, toda njegov poskus je še enkrat končal v golavtu po uspešnem bloku Špancev.

Takrat, ko je vijoličastim le uspelo neovirano spraviti žogo proti golu, je le-ta zletela mimo vrat - tako kot v 37. minuti po prodoru Matíasa Fernándeza, ki je z levico meril prek gola. Neustavljivi Coke bi lahko zabil še boleč tretji žebelj v "Violino" krsto, če bi z ugodnega položaja uspel meriti pod prečko.

Častnemu zadetku se je približal tudi Salah, a je bil na njegov zavit poskus v 42. minuti, ki je zletel mimo daljše vratnice, dobro pripravljen tudi razpoloženi Rico. Ta bi bil na resni preizkušnji, če bi Iličić z zares ugodnega položaja v zadnji minuti rednega dela uspel bolje meriti s prostega strela, a je njegov poskus zletel kakšen meter čez stičišče vratnice in prečke. Zanimiv dogodek se je pripetil prav ob koncu polčasa, ko je frustrirani Iličić ostro štartal s hrbta na Benoîta Trémoulinasa, a se je slovenski sodnik Damir Skomina raje kot za posredovanje odločil za to, da bo odpiskal konec prvih 45 minut.

Fiorentina ni imela sreče niti v drugem polčasu. Po predložku Fernándeza s prostega strela je Borja Valero že v prvi minuti lepo meril z glavo, a je žoga po spremembi smeri zaradi odboja od enega izmed gostov zletela za las čez prečko. Ricov gol je bil kot začaran in sicer šele tretji vratar kluba je v 52. minuti najprej izvrstno ustavil poskus Salaha z roba kazenskega prostora, nato pa je z nogo blokiral še strel Iličića, ki je sledil po odbitku in Kranjčanovem neuspešnem preigravanju.

Tik pred iztekom prve ure nogometa se je v kazenski prostor sprehodil Bacca in nato v sredini iskal osamljenega Aleixa Vidala, a je bil Katalonec prekratek za najverjetnejši tretji zadetek večera. Iličić je v 61. minuti močno udaril z okoli 16 metrov, a kaj, ko Sevillčani niso dopustili, da bi žoga sploh prišla do njihovega vratarja - tokrat je svoje telo za dobrobit kluba tvegal Carriço. 

Jojo zgrešil enajstmetrovko

Josip Iličić | Avtor: EPA EPA
Domači navijači so dobili vsaj nekaj zadoščenja v 66. minuti, ko je Skomina upravičeno pokazal na belo točko po prekršku Grzegorza Krychowiaka nad Pizarrom, odgovornost pa je nase tako kot na zadnjih ligaških tekmah prevzel Iličić, toda tokrat katastrofalno meril čez prečko in povsem razjaril naveličane toskanske privržence. Vsaj malce bi jih lahko pomiril MilanBadelj, toda poskus hrvaškega rezervista z velike razdalje je brez težav v 70. minuti ubranil Rico. 

Porazen večer je Iličić nadaljeval v 80. minuti, ko je z Badljem izigral gostujočo obrambo in prišel pred Rica, ki pa mu je šibak strel v skoku znova ustavil z refleksnim posredovanjem. Tekma se je končala z glasnimi žvižgi domačih navijačev, ki na dveh tekmah niso videli gola svojih ljubljencev, medtem ko je številčna andaluzijska armada na več delih stadiona glasno slavila uvrstitev v še en evropski finale.

Tudi Napoli izpadel

Napoli je v gosteh pri Dnipru, prva tekma v Neaplju se je končala z 1:1, zapretil že v drugi minuti, po prostem strelu z leve je Gonzalo Higuaín z glavo meril čez gol. V naslednjem napadu je Dnipro vpisal svoj prvi strel, Jevgen Konopljanka je prosti strel s skoraj 30 metrov poslal preveč po sredini, da bi ogrozil Pabla Andújarja.

Izjemno lepo situacijo si je Napoli priigral v osmi minuti. Higuaín je vtekel na lepo globinsko žogo Gökhana Inlerja in se znašel sam pred Denisom Bojkom, a je bil slednji dobro postavljen in je odbil Argentinčev strel. Po desetih minutah je tempo igre padel, Napoli pa je še naprej kazal več napadalnih ambicij.

V 28. minuti je po levi prodrl Faouzi Ghoulam, njegov predložek je z glavo proti golu preusmeril Higuaín, Bojko pa se je izkazal z izvrstno parado. Tekma je potekala v precej močnem deževju in v 34. minuti je razmočeno igrišče skušal izkoristiti Jevgen Seleznjov in s 23 metrov zvito sprožil, Andújar je s konicami prstov žogo odbil v kot. Večjih priložnosti v prvem polčasu ni bilo.

Prva obetavna situacija v drugem delu je pripadla domačim. V 48. minuti je po levi v protinapad zdrvel Seleznjov, se pred kazenskim prostorom ustavil in podal do Valerija Lučkeviča, slednji si je namestil strel z desnico, a slabo zadel žogo ob poskusu proti daljši vratnici. Pet minut kasneje je po preigravanju na levi strani kazenskega prostora Seleznjov poskusil še sam, gostujoči vratar spet ni imel težkega dela. Za Napoli je odgovoril José María Callejón, njegov volej z 20 metrov je zletel čez prečko domačega gola.

Dnipro, Napoli | Avtor: EPA EPA
Gostitelji so nato povedli v 58. minuti. Konopljanka je poslal nevaren predložek z leve, pred vrati pa je Seleznjov v padcu z glavo matiral Andújarja. Napoli se je po zaostanku prebudil. Rezervist Dries Mertens je dvakrat skušal presenetiti Bojka, prodor Ghoulama pa se je končal v bloku. Mertens je precej poživil igro gostov, v 69. minuti je z roba kazenskega prostora malce zgrešil daljši kot. Še en strel z razdalje, tokrat s stopala Davida Lópeza, je končal v Bojkovem naročju.

Bolj nevarno je bilo pred domačim golom v 77. minuti. V gneči, ki je nastala po kotu, je žogo z golove črte izbil Douglas, v nadaljevanju akcije pa je Raúl Albiol z glavo zgrešil okvir vrat. Pritisk Italijanov ob koncu ni pojenjal, predložki in streli so se kar vrstili. V 88. minuti je iz težkega položaja obrambo Bojka izsilil Christian Maggio. V protinapadu je udaril tudi Dnipro. Rezervist Nikola Kalinić je po samostojnem prodoru namučil Andújarja, ki je moral ubraniti kar dva strela Hrvata. V nadaljevanju akcije je z razdalje dobro meril Matheus, Andújar je bil spet na mestu.

V sodnikovem dodatku se je Matheus po prostem strelu domačih izognil "ofsajd" zanki in z glavo zadel prečko. Na drugi strani je Mertens sprožil preslabotno po preigravanju na levi in Ukrajinci so se lahko veselili napredovanja v finale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.