Vizita za živali > Novice
794 ogledov

Vsi imajo modre oči

Radgoll T. V. Osebni arhiv
Niso pretirano živahne mucke, so pa hitro učjive in z lahkoto dojamejo, kaj lahko in česa ne smejo početi.

"Ragdoll mačke izvirajo iz Kalifornije. Pasma je nastala v začetku 60. let prejšnjega stoletja s križanjem domačih mačk," nam je povedal vzreditelj te pasme Tomaž Vratar.

Pojasnjuje, da je v vsej zgodovini vzreje mačk to edina pasma, katere vzreja je prva leta delovala na sistem franšiz: "V nekaj letih je sicer poslovna ideja propadla, pasma pa je vzcvetela." 

Radgoll | Avtor: T. V. Osebni arhiv T. V. Osebni arhiv
Primerne za v stanovanje

Pravi, da so ragdolli mačke s colorpoint oznakami. To pomeni, da imajo obraz, tačke in rep temnejše barve kot telo. Obstaja več barv in trije barvno vzorci, colorpoint, mitted z belimi rokavičkami in copatki, ter bicolour, ki ima spodnj tel telesa bele barve, ter narobe obrnjen "V" bele barve na obrazu.

Vsi ragdolli imajo po njegovih besedah modre oči, dlaka je srednje dolga, svilena ter enostavna za nego, ker ni nagnjena k delanju vozljev. Po njegovih izkušnjah enkrat tedensko česanje zadostuje: "Z rednim česanjem se zelo zmanjša naravno izpadanje dlake. Lepo vzgojene mačke brez problemov dovolijo krajšanje krempljev, čiščenje uhljev in ostalo osnovno nego." 

Pojasnjuje, da so ragdoll mačke ene najprimerjnejših stanovanjskih mačk, saj niso pretirano živahne, so razmeroma lahko učljive kaj se sme in kaj ne. Kremplje po njegovih izkušnjah uporabljajo zelo selektivno, saj se že kot mladički naučjo nežnosti. "Obožujejo družbo lastnikov, so zelo cartljive, rade se tudi igrajo," jih opisuje Vratar. 

Radgoll | Avtor: T. V. Osebni arhiv T. V. Osebni arhiv

Raje dve kot ena

Ker so že generacije ragdolli samo notranje muce, so tudi nadalje po njegovih besedah primerne samo za notranje bivanje. "Lastniki naj ne bi bili stalno zdoma, saj mačka kljub poljudnemu prepričanju ni samotarska žival, temveč ima rada družbo. Zato mi, če je le možno, vedno priporočamo dve živali skupaj, saj sta si dve mački za družbo, tudi ko lastnikov ni doma," pravi. 

Radgoll | Avtor: T. V. Osebni arhiv T. V. Osebni arhiv
Pasemske bolezni

Med pogostejšimi prirojene bolezni pri ragdollih sta po izkušnjah vzreditelja HCM, hipertrofna kardiomiopatija, obolenje srca in PKD, policistično obolenje ledvic. Za obe bolezni obstaja tako genetski test, kot tudi preventivni ultrazvočni pregledi. "Vestni vzreditelji vzrejamo s pregledanimi, zdravimi mačkami. Prav tako redno testiramo za mačjo levkozo in mačji aids, prenosljive bolezni, za katere ne obstajajo zdravila in se končajo s smrtjo okužene mačke," pravijo. 

Pravi, da je bila v njihovem vzrejališču in tudi v Sloveniji prva ragdoll mačka Tatjana’s Eivi Loona, zdaj že sedemnajst in pol-letna mačja dama. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.