Šport
32 ogledov

''Vsi smo goljufali in lagali o tem''

lance armstrong jan ullrich Reuters
Ameriški kolesar Lance Armstrong je dejal, da ga ugotovitve protidopinške komisije francoskega senata ne presenečajo.


Protidopinška komisija francoskega senata je opravila raziskavo, s katero je dokazala, da so si na kolesarski dirki po Franciji leta 1998 z dopingom pomagali številni kolesarji.

Poleg zmagovalca, Italijana Marca Pantanija, in drugouvrščenega Nemca Jana Ullricha naj bi po prepovedanih poživilih poseglo lepo število kolesarjev.

Osramočeni Lance Armstrong, ki so mu zaradi uporabe dopinga odvzeli vseh sedem zmag na dirki Tour de France (1999–2005), je dejal, da ga rezultati ne presenečajo. ''Nisem presenečen. Kot sem že povedal, je bilo to nesrečno obdobje za vse nas in praktično vsi smo kršili pravila. In lagali o tem,'' je povedal Američan, ki mu je antidopinška komisija Wada izrekla dosmrtno prepoved tekmovanja.

Armstrong predlagal rešitev

Armstrong se je v času svoje kariere pogosto srečeval z očitki o dopingu, vendar je do januarja 2013 zatrjeval, da je ''čist'', saj je uspešno opravil več kot 600 dopinških testov. Roka pravice ga je nato vendarle dohitela in Armstrong je skesano priznal, da se je posluževal prepovedanih poživil.

Američan je nato predlagal program resnice in sprave, ki bi kolesarje, ki priznajo uporabo dopinga, pomilostil. Armstrong je prepričan, da se lahko kolesarstvo samo na takšen način očisti dopinškega madeža. ''Nihče me ni kontaktiral. Sumim, da se Wada boji tega programa, saj bi lahko našel luknje v 'najbolj dovršenem antidopinškem programu na svetu','' je povedal Armstrong.

Na vprašanje, ali takšne raziskave koristijo športu, je Američan odvrnil: ''Ne vem. Rad bi verjel, da je to nekaj dobrega, a z moje perspektive se je športu samo škodovalo.''

Komentarjev 1
  • sweetdogs 13:31 26.julij 2013.

    "saj je uspešno opravil več kot 600 dopinških testov"To je najbolj zaskrbljujoče.