Slovenija
22 ogledov

Fištravec ni pomiril protestnikov

5. mariborska vstaja Nino Verdnik
Čeprav je mariborski župan Andrej Fištravec umaknil sporna izhodišča za pripravo proračuna za prihodnji leti, ki so predvidevala velike finančne reze na vseh področjih, se danes v parku pred sedežem občine napoveduje protest.

Pred sedežem Mestne občine Maribor se je danes na pobudo anonimne Civilne iniciative proti varčevanju pod budnim očesom policije zbralo okoli 150 ljudi. Na ta način so izrazili nezadovoljstvo s stanjem v mestu in državi.

Civilna iniciativa proti varčevanju je protest sklicala "v opozorilo" županu Andreju Fištravcu in slovenski vladi, "da naj dobro premislijo, v katero smer bodo zavili".

Mednje se je sprehodil župan Fištravec, a so ga protestniki zmerjali. mu vzklikali, da je lažnivec in da ni izpolnil svojih obljub. Župan jih je skušal pomiriti z besedami, da se proračun še pripravlja in da se bodo na občini potrudili, da bi zadovoljili želje ljudi. Ker so protestniki še naprej vpili, se je umaknil.

Skupinica protestnikov je županu sledila in ga v Volkmerjevem prehodu znova verbalno napadla, a se je županu ob pomoči njegovega svetovalca uspelo umakniti. Tudi sicer je skupina večinoma zamaskiranih protestnikov med shodom pozivala k odločnejšemu izražanju nezadovoljstva, a ji preostali zbrani niso sledili. Eden od najbolj glasnih je celo zažgal transparent. Omenjena skupina se je po koncu protesta v parku še sprehodila do občine in tam vzklikala: "Fištra, gotov si!"

V občinski park je prišel tudi svetnik Stojan Auer. Pričakali so ga z vzkliki: "Auer, gotof si!."

Nezadovoljni z odgovori

Pobuda za protest je bila napoved vodstva mariborske občine, da bodo zaradi kritičnega finančnega stanja v prihodnjih dveh letih nujni rezi na vseh področjih, med drugim v sociali in kulturi. 

 

Potem ko so bila sporna proračunska izhodišča na začetku tega tedna umaknjena, je bila civilna iniciativa pripravljena preklicati protest, a ni bila zadovoljna z odgovori župana Fištravca. Po navedbah civilne iniciative v županovem odgovoru nikjer ne piše, da varčevanja v najbolj ogroženih smereh ne bo, še manj pa kako bo občina premostila finančno izgubo do konca januarja, ko bodo sprejemali proračun. Ker menijo, da je odgovor neustrezen, od protesta ne odstopajo.

Začetna vnema kratkotrajna

Napovedani finančni rezi so sprožili negodovanje tako javnih zavodov kot nevladnih organizacij in posameznikov. Pred začetkom današnjega protesta so se oglasili tudi v Iniciativi mestni zbor, ki je nastala po protestih pred dvema letoma, ki so s položaja odnesli takratnega župana Franca Kanglerja. "V vsaki družbi so ulični protesti znamenje, da so uradni kanali demokracije zatajili. Znamenje, da oblast ne predstavlja več volje ljudi," so navedli.

V Iniciativi mestni zbor so prepričani, da so za zadovoljitev občanov potrebne strukturne, ne le kadrovske spremembe v upravljanju občine. Ko je Fištravec postal župan, je te strukturne spremembe sicer obljubljal. "Pokazalo se je, da je bila začetna vnema spreminjanja delovanja občine zelo kratkotrajna. Opažamo, da se stvari vračajo nazaj v stanje, kot je bilo v preteklosti, in da občina zmeraj bolj deluje, kot je delovala za časa Kanglerja," so zapisali.

Komentarjev 2
  • mirko 13:52 19.december 2014.

    Ni problema ŽABAR, potem se pa tudi davki iz tega konca ne bodo več stekali v vaše močvirje. Imeli bomo denarja trikrat več kot ga porabimo. Očitno nimaš vse poštimano v svoji glavi.

  • Žurnalček 09:34 19.december 2014.

    Telem Štajercem očitno ni jasno , da lahko zapravijo samo toliko, kot zaslužijo ! Kako jih kar naenkrat ni sram , da zahtevajo in prosijo za pomoč Žabarje in žabarsko LJ. Štajerci , če vam manjka gnarja , banke ...prikaži veče so odprte od 9-16 h , pa izvolte vi sami dvigniti kredite ali naj pa v imenu vas , to naredi MOM. Samo da veste , ni zakona, da bi vam pomagala Država . Sama sreča in hvala bogu EU -ju.Use i u svoje kljuse ! Saj zastopte a ne ?