Svet
83 ogledov

Vučić želi postati novi Tito, Srbi že četrti dan protestirajo

Protesti v Srbiji EPA
Novoizvoljeni srbski predsednik Aleksandar Vučić je v svojem prvem intervjuju po nedeljski zmagi na predsedniških volitvah razkril, da želi postati "novi Tito". Srbska mesta so medtem že četrti dan prizorišče masovnih protestov, na katerih študenti in ostali dražvljani izražajo svoje nasprotovanje diktaturi, kot izpostavljajo.

V več srbskih mestih se danes že četrti dan po vrsti nadaljujejo protesti; protestniki se vsak dan zberejo ob 6. uri ter s piščalmi mirno hodijo po ulicah. Sprva so protestirali le v Beogradu, Nišu in Novem Sadu, danes so se po nekaterih informacijah razširili že na 20 mest.

Protestniki nosijo transparente, vzklikajo gesla proti novemu predsedniku Aleksandru Vučiću ter izpostavljajo - Stop diktaturi. Proteste organizirajo študenti, pridružujejo pa se jim tudi ostali državljani, ki Vučiću med drugim očitajo tudi nepravične volitve.

Zahtevajo zamenjavo volilne komisije zaradi nespoštovanja odločitev ustavnega sodišča o pripravi volitev na Kosovu in predsednice parlamenta Maje Gojković, ker je pred volitvami 1. marca za šest tednov prekinila delo parlamenta, s tem pa opoziciji odvzela možnost za izražanje mnenj.

Na spisek volivcev je bilo na nedeljskih volitvah vpisanih 800 tisoč volivcev več, kot ima Srbija polnoletnih državljanov, piše srbski Blic in dodaja, da je imel pravico do volitev tudi državljan, ki naj bi bil star 127 let. Med vpisanimi so tudi tisti, ki živijo na neobstoječih naslovih. Možnost, da bi uredile spisek volivcev, so imele vse vlade doslej; politične volje, da bi se to uredilo, ni bilo.

Glede na podatke srbskega zavoda za statistiko ima Srbija 7.186.962 državljanov, polnoletnih, ki lahko volijo, 5,9 milijona. Na spisek za letošnje predsedniške volitve je bilo vpisanih 6,7 miljiona volivcev. Glede na ta podatek je imelo pravico do volitev 800 tisoč glasovalcev več, poroča Blic.

Zahtevajo tudi zamenjavo glavnega in odgovornega urednika Radiotelevizije Srbije ter urednika informativnega programa javne radiotelevizije zaradi "režimskega poročanja in neenakomerne zastopanosti kandidatov". V kolikor njihove zahteve ne bodo uslišane, napovedujejo nadaljevanje protestov vse do izrednih parlamentarnih volitev.

Želi postati "novi Tito"

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem včeraj za Politico podal svoj prvi večji intervju po nedeljski zmagi na volitvah. Med drugim je odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s protesti. "Vedno obstajajo ljudje, ki niso zadovoljni z rezultatom volitev, vendar pustili jim bomo, da protestirajo. To je pravi znak demokracije, na kar sem izredno ponosen," je izpostavil Vučić, ki je dodal, da so protesti v resnici izražanje sovraštva proti njemu osebno.

Na vprašanje, ali želi ustvariti novo Jugoslavijo, Vučić je povedal, da gre za "staro Jugoslavijo plus Albanijo". Izpostavil je, da gre za politično idejo, ki ne prinaša ogroženja samostojnosti. "Povzdignila bo naša gospodarstva." Na vprašanje, kako namerava doseči to sodelovanje glede na tenzije v sosedstvu, je Vučić izpostavil Tita.

"Bil je komunistični diktator, a zelo pameten človek. Znal in vedel je, kako povezati ljudi. To je tisto, kar potrebujemo. Povezati ljudi," je med drugim izpostavil Vučić. Komentiral je tudi 25-obletnico začetka vojne v Bosni in Hercegovini ter izpostavil, da se je od tedaj marsikaj naučil.

"Sem ponosen Srb in vedno bom za svoj narod. No, naučil sem se pogledati tudi v kožo drugih in razumeti, kaj oni vidijo in kako oni čutijo. Moramo spoštovati tudi njihove poglede, ne pa gledati le na sebe," je zaključil Aleksandar Vučić.

Politik s sporno preteklostjo

Tuji mediji po volitvah v Srbiji ocenjujejo, da je zmagala "skrajno agresivna" kampanja, ki je slonela na malodane na objave v vseh vplivnejših medijih. Frankfurter Allgemeine Zeitung ocenjuje, da je v kampanji največji del medijev nekritično podpiral Vučića in blatil ostale kandidate.

Svojo vlogo v kampanji naj bi imelo tudi dejstvo, da je bil na vrhuncu kampanje Vučić, med kampanjo še vedno premier države, gost nemške kanclerke Angele Merkel in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tako naj bi se uspešno predstavljal kot politik, ki uživa - tako kot pokojni Tito - ugled tako zahoda kot vzhoda, kar naj bi imelo vpliv predvsem pri starejših volivcih.

Vučićeva popularnost delno temelji tudi na določenih gospodarskih uspehih, a pri tem Frankfurter Allgemeine Zeitung izpostavlja tudi dejstvo, da mnogi mladi zapuščajo Srbijo. Pravosodje še vedno velja za podkupljivo in odvisno od političnih navodil. Zato srbska opozicija poziva Evropsko unijo, da podrobneje spremlja dogajanja v Srbiji.

Vučić je politik z dolgo preteklostjo, že med režimom Slobodana Miloševića je bil minister informiranja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ludvik Miholic 19:48 07.april 2017.

    spet imajo v evropi prste amerikance protestirajo samo placanci katere placuje amerika tako se je tudi zacela vstaja v arabiji in v siriji sedaj pa amerikanci jim rusijo

  • ode 18:54 07.april 2017.

    Nič novega na Orientu. Milo Šević je zmagal na volitvah s 104% glasov. Ste že pozabili?

  • dragec 16:07 07.april 2017.

    .............Janez Janša (aliti jašar jašari)......